Quiz on History in hindi Set 115

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 115

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 115 :

Question 1 :

ग्रीष्म काल की आंधी की तरह मेरठ विद्रोह भी अनापेक्षित और बेहद छोटा था” यह कथन किसके द्वारा कहा गया था?
A. एस.एन. सेन
B. आर.सी. मजूमदार
C. एस.बी. चौधरी
D. विनायक दामोदर सावरकर
Correct Ans: Option A

Question 2 :

कंपनी शासन के दौरान विधवा पुनर्विवाह अधिनियम किसके द्वारा तैयार किया गया था?
A. लार्ड कैनिंग
B. लार्ड डलहौज़ी
C. लार्ड हार्डिंग
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 3 :

अलीनगर की संधि पर कब हस्ताक्षर किये गये?
A. फरवरी, 1756
B. सितम्बर, 1756
C. फरवरी, 1757
D. अप्रैल, 1757
Correct Ans: Option C

Question 4 :

ए.ओ. ह्यूम की जीवनी किसके द्वारा लिखी गयी थी?
A. डब्ल्यू. वेडरबर्न
B. लार्ड डफरिन
C. जे.चार्ल्स
D. उपरोक्त में से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 5 :

भारत छोड़ो आन्दोलन के दौरान सविनय अवज्ञा आन्दोलन में गांधीजी के सबसे बड़े समर्थक कौन थे?
A. राम मनोहर लोहिया
B. सरदार वल्लभ भाई पटेल
C. सुभाष चन्द्र बोस
D. जय प्रकाश नारायण
Correct Ans: Option B

Question 6 :

भारत के अंग्रेजी भाषा को निर्देश का माध्यम कब बनाया गया था?
A. 1844
B. 1835
C. 1833
D. 1813
Correct Ans: Option B

Question 7 :

बंगाल में मुस्लिम पुनर्जागरण का पिता किसे माना जाता है?
A. अब्दुल लतीफ़
B. मिर्ज़ा गुलाम अहमद
C. मुहम्मद कासिम
D. रशीद अहमद गंगोही
Correct Ans: Option A

Question 8 :

निम्नलिखित में से कौन सा नेता असहयोग आन्दोलन का हिस्सा नहीं था?
A. एम.ए. अंसारी
B. मुहम्मद अली जिन्नाह
C. अबुल कलाम आजाद
D. हाकिम अजमल खान
Correct Ans: Option B

Question 9 :

झंडा समिति” के अध्यक्ष कौन थे?
A. भीमराव अम्बेदकर
B. जे.बी. कृपलानी
C. हाकिम अजमल खान
D. डॉ. राजेन्द्र प्रसाद
Correct Ans: Option D

Question 10 :

कृषक आन्दोलन बिजौलिया किस वर्तमान राज्य से सम्बंधित है?
A. केरल
B. असम
C. ओडिशा
D. राजस्थान
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp