Quiz on History in hindi Set 116

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 116

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 116 :

Question 1 :

भाषाई आधार पर बनाया जाने वाला पहला राज्य कौन था?
A. मद्रास
B. आंध्र प्रदेश
C. आंध्र राज्य
D. गुजरात
Correct Ans: Option C

Question 2 :

सहायक गठबंधन” स्वीकार करने वाले अंतिम मराठा प्रमुख कौन थे?
A. गायकवाड़
B. सिंधिया
C. होलकर
D. भोंसले
Correct Ans: Option C

Question 3 :

सर्वप्रथम किसने अंग्रेजी में पहली भारतीय रचना रची?
A. काशी प्रसाद घोष
B. रामचंद्र विद्यावागिश
C. कृष्ण मोहन बनर्जी
D. हरिहरानंद
Correct Ans: Option A

Question 4 :

बहादुर शाह ज़फर के सन्दर्भ में कौन सा कथन असत्य है?
A. वे साम्राज्य के बिना सम्राट थे
B. वे बिना युद्ध अनुभव के योद्धा थे
C. हसन अस्करी उनके आध्यत्मिक गुरु थे
D. 1845 में उनका राज्याभिषेक हुआ
Correct Ans: Option D

Question 5 :

फ़तेहचंद को जगत सेठ की उपाधि किसने दी थी?
A. अलीवर्दी खान
B. सिराजुद्दौला
C. मीर जाफर
D. मुहम्मद शाह
Correct Ans: Option D

Question 6 :

1909 में गांधीजी द्वारा लिखित पुस्तक “हिन्द स्वराज” किस भाषा में लिखी गयी थी?
A. हिंदी
B. उर्दू
C. गुजराती
D. अंग्रेजी
Correct Ans: Option C

Question 7 :

शिवाजी का “अष्टप्रधान” में कौन शामिल नहीं था?
A. सुमंत
B. मजुमदार
C. वकियानाविस
D. वकील
Correct Ans: Option D

Question 8 :

चौथ” एकत्रित करने का मुख्य कारण क्या था?
A. आय स्त्रोत में वृद्धि करना
B. क्षेत्रों का विस्तार
C. राजनीतिक प्रभाव को सुदृढ़ करना
D. मुस्लिम शासकों के विरोध के कारण
Correct Ans: Option A

Question 9 :

चार्ल्स द्वितीय ने बॉम्बे को किस वर्ष ईस्ट इंडिया कंपनी को दिया था?
A. 1662
B. 1664
C. 1666
D. 1668
Correct Ans: Option D

Question 10 :

अकबर से गुजरात में व्यापार के लिए फरमान प्राप्त करने के प्रयास किस अंग्रेज़ व्यक्ति ने किया था?
A. राल्फ फिच
B. जॉन मिल्डनहॉल
C. सर थॉमस रो
D. थॉमस स्टीफंस
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [A],     Q.9 [D],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp