Quiz on History in hindi Set 121

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 121

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 121 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से 1912 में दिल्ली षड़यंत्र किसके द्वारा रचा गया था?
A. रासबिहारी बोस
B. भाई परमानन्द
C. सचिन्द्रनाथ सान्याल
D. सोहन लाल पाठक
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्नलिखित में से गांधीजी ने पहला अन्शन किस आन्दोलन के लिए किया था?
A. खेड़ा सत्याग्रह
B. चंपारण सत्याग्रह
C. अहमदाबाद मिल हड़ताल
D. जलियांवाला बाग़ हत्याकांड
Correct Ans: Option C

Question 3 :

खिलाफत आन्दोलन के प्रमुख नेता कौन थे?
A. सय्यद अहमद खान और आगा खान
B. मोहम्मद अली और शौकत अली
C. मुहम्मद इकबाल और सलीमुल्लाह खान
D. मुहम्मद अली जिन्नाह और सिकंदर हयात खान
Correct Ans: Option B

Question 4 :

अखिल भारतीय खिलाफत सम्मेलन 1919 किस स्थान पर आयोजित किया था?
A. लखनऊ
B. दिल्ली
C. अलीगढ
D. पोरबंदर
Correct Ans: Option B

Question 5 :

झंडा” सत्याग्रह” के लिए किस शहर को जाना जाता है?
A. कानपूर
B. नागपुर
C. नैनीताल
D. भोपाल
Correct Ans: Option B

Question 6 :

अलीपुर षड्यंत्र केस में औरोबिन्दो घोष का बचाव किसने किया था?
A. तेज बहादुर सप्रू
B. मोतीलाल नेहरु
C. जवाहरलाल नेहरु
D. चितरंजन दास
Correct Ans: Option D

Question 7 :

1907 में कांग्रेस का विभाजन गर्म दल और नर्म दल में किस अधिवेशन में हुआ था?
A. सूरत
B. कलकत्ता
C. नागपुर
D. मद्रास
Correct Ans: Option A

Question 8 :

भारतीय राजनीती का “ग्रैंड ओल्ड मैन” किसे कहा जाता है?
A. बिपिन चन्द्र पाल
B. दादाभाई नोरोजी
C. सुरेन्द्र नाथ बनर्जी
D. रासबिहारी बोस
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्नलिखित में से कौन सा क्रांतिकारी संगठन गुप्त रूप से काम करता था?
A. अभिनव भारत
B. मित्र मेला
C. ग़दर पार्टी
D. अनुशीलन समिति
Correct Ans: Option D

Question 10 :

INA ट्रायल निम्नलिखित में से किस स्थान पर हुआ था
A. कलकत्ता उच्च न्यायालय
B. सर्वोच्च न्यायालय
C. संघीय अदालत
D. लाल किला
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [B],     Q.6 [D],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp