Quiz on History in hindi Set 132

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 132

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 132 :

Question 1 :

भारतीय नेपोलियन की उपाधि कि से दी गई हैं?
A. चन्द्रगुप्तप्रथम
B. चन्द्रगुप्तमौर्य
C. हर्षवर्धन
D. समुद्रगुप्त
Correct Ans: Option D

Question 2 :

आयुर्वेद के वैध चिकित्साका भगवान्कि से मानते हैं?
A. सुश्रुत
B. चरक
C. धन्वन्तरी
D. च्यवन
Correct Ans: Option C

Question 3 :

मनुष्य के शरीर में दाँतो का प्रथम अवशेष कहाँ से प्राप्त हुए हैं?
A. मेहरगढ़
B. सोहन घाटी
C. आदमगढ़
D. मालवा
Correct Ans: Option A

Question 4 :

जानवर के प्रथम अवशेष किस प्रदेश में पाए गए हैं?
A. राजस्थान
B. गुजरात
C. मध्य प्रदेश
D. उड़ीसा
Correct Ans: Option C

Question 5 :

भीमबेटका में कितनी गुफाएँ हैं?
A. 232
B. 234
C. 243
D. 251
Correct Ans: Option C

Question 6 :

अशोक के किस शिलालेख में शिलालेखों के उद्देश्य का वर्णन है?
A. 11वें शिलालेख
B. 12वें शिलालेख
C. 13वें शिलालेख
D. 14वें शिलालेख
Correct Ans: Option D

Question 7 :

अशोक के किस शिलालेख में सभी धर्मों के लिए सहिष्णुता का वर्णन है?
A. 10वें शिलालेख
B. 9वें शिलालेख
C. 13वें शिलालेख
D. 12वें शिलालेख
Correct Ans: Option D

Question 8 :

अशोक का कौन सा शिलालेख धर्म महमत्त के बारे में है?
A. पहला शिलालेख
B. दूसरा शिलालेख
C. तीसरा शिलालेख
D. सातवाँ शिलालेख
Correct Ans: Option D

Question 9 :

अशोक के किस शिलालेख में उन जानवरों और पक्षियों की सूची दी है जिनका संरक्षण करना था?
A. 5वें शिलालेख
B. 11वें शिलालेख
C. 13वें शिलालेख
D. 10वें शिलालेख
Correct Ans: Option A

Question 10 :

श्रीलंका की पुस्तक महावंश के अनुसार किसने अशोक को बौध्द धर्म अपनाने के लिए प्रेरित किया?
A. मोगलीपुत्त तिस्स
B. तिवरा
C. करुवकी
D. निग्रोध
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [C],     Q.5 [C],     Q.6 [D],     Q.7 [D],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp