Quiz on History in hindi Set 197

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 197

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 197 :

Question 1 :

गुलबदन बेगम पुत्री थी ?
A. हुमायूँ
B. बाबर
C. औरंगजेब
D. शाहजहाँ
Correct Ans: Option B

Question 2 :

साइमन कमीशन का भारत आगमन किस वर्ष हुआ ?
A. 1912
B. 1917
C. 1928
D. 1931
Correct Ans: Option C

Question 3 :

अकबर के काल में महाभारत की फारसी अनुवाद जिसके निर्देशन में हुआ, वह है ?
A. फैजी
B. उत्बी
C. नाजिरी
D. अबुल फजल
Correct Ans: Option B

Question 4 :

प्रसिद्ध संगीतज्ञ तानसेन का मकबरा स्थित है ?
A. आगरा
B. जयपुर
C. झाँसी
D. ग्वालियर
Correct Ans: Option D

Question 5 :

अकबर द्वारा बनाई गई कौन-सी इमारत का नक्शा बौद्ध विहार की तरह है ?
A. दीवान-ए-खास
B. पंचमहल
C. जोधाबाई का महल
D. बुलंद दरवाजा
Correct Ans: Option B

Question 6 :

शिवाजी ने मुगलों को किस संधि के द्वारा किलों को सत्तान्तरित किया ?
A. पुणे
B. पुरंदर
C. तोरण
D. चित्तौड़
Correct Ans: Option B

Question 7 :

दास्तान-ए-अमीर हम्जा का चित्रांकन किसके द्वारा किया गया ?
A. मंसूर मीर
B. अबुल हसन
C. सैयद अली
D. अब्दुस समद
Correct Ans: Option D

Question 8 :

पटना को प्रांतीय राजधानी बनाया था ?
A. इब्राहिम लोदी ने
B. शहजादा अजीम ने
C. शेरशाह
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 9 :

मुगल सम्राट अकबर के समय का प्रसिद्ध चित्रकार था ?
A. अबुल फजल
B. उस्ताद मंसूर
C. बिशन दास
D. दशवंत
Correct Ans: Option D

Question 10 :

जहाँगीर के दरबार में पक्षियों का सबसे बड़ा चित्रकार था ?
A. मंसूर
B. ख्वाजा अब्दुस्समद
C. बसावन
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [B],     Q.7 [D],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp