Quiz on History in hindi Set 236

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 236

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 236 :

Question 1 :

वासुदेव कृष्ण की पूजा सर्वप्रथम किसने प्रारंभ की?
A. सात्वतों ने
B. वैदिक आर्यों ने
C. तमिलों ने
D. आमीरों के
Correct Ans: Option A

Question 2 :

निम्नलिखित चार स्थानों में हुई बौद्ध संगीतियों का सही कालक्रम नीचे दिये। कूट से ज्ञात करें 
1. वैशाली 
2. राजगृह 
3. कुण्डलवन 
4. पाटलिपुत्र
A. 1, 2, 3, 4
B. 4, 3, 2,1
C. 2,1, 3, 4
D. 2, 1, 4, 3
Correct Ans: Option D

Question 3 :

गौतम बुद्ध ने अपनी मृत्यु के उपरांत बौद्ध संघ के नेतृत्व के लिए किसे नामित किया था?
A. आनंद
B. महाकस्सप
C. उपालि
D. किसी को नहीं
Correct Ans: Option D

Question 4 :

स्यादवाद सिद्धांत है
A. लोकायत धर्म का
B. शैव धर्म का
C. जैन धर्म का
D. वैष्णव धर्म का
Correct Ans: Option C

Question 5 :

गौतम बुद्ध का जन्म कब हुआ था?
A. 563 ई० पू०
B. 558 ई० पू०
C. 561 ई० पू०
D. 544 ई० पू०
Correct Ans: Option A

Question 6 :

भारतीय गणित का उद्गम पाया जा सकता हैं ?
A. ब्राह्मण
B. आरण्यक
C. उपवेद
D. उपनिषद
Correct Ans: Option A

Question 7 :

सबसे पुरानी भारतीय दवा आयुर्वेद का उद्गम हैंः
A. ऋग्वेद
B. यजुर्वेद
C. अथर्ववेद
D. सामवेद
Correct Ans: Option B

Question 8 :

पुरा वैदिककाल में कितने देवता आर्यों द्वारा पूजित थे ?
A. सिर्फ तीन
B. बारह
C. चौबीस
D. तैंतीस
Correct Ans: Option D

Question 9 :

सबसे पहले लिया जाने वाला कर क्या है ! ?
A. भाग या युद्ध का लूट का माल
B. बलि या इच्छापूर्वक दी गई भेंट
C. विष्टि या बाध्यकारी श्रम
D. कर या प्रचलित गेहू का हिस्सा
Correct Ans: Option A

Question 10 :

इनमें से कौन-सी कृति ने सर्वप्रथम नृपतत्व के उद्गम /आरम्भ के लिए एक उपाख्यान के रूप में कार्य किया ?
A. ऋग्वेद
B. ऐतरेत ब्राह्मण
C. छांदोग्य उपनिषद
D. धनुर्वेद
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [D],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp