Quiz on History in hindi Set 263

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 263

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 263 :

Question 1 :

दिल्ली में केन्द्रीय सचिवालय के उत्तरी और दक्षिणी खण्डों का वास्तुविद् कौन था ?
A. ऐन्टोनिन रेमंड
B. राबर्ट टोर सेल
C. एडवर्ड लुटियन्स
D. हर्बर्ट बेकर्स
Correct Ans: Option C

Question 2 :

अशोक का अपने शिलालेखों में सामान्यतः जिस नाम से उल्लेख हुआ है, वह है ? 
A. धर्मकीर्ति
B. धर्मदेव
C. चक्रवर्ती
D. प्रियदर्शी
Correct Ans: Option D

Question 3 :

अशोक के शिलालेखों को सर्वप्रथम किसने पढ़ा था?
A. रॉबर्ट सेबेल
B. जेम्स प्रिन्सेप
C. बूहलर
D. कॉड्रिगटन
Correct Ans: Option B

Question 4 :

मौर्य काल में गुप्तचरों को क्या कहा जाता था? 
A. संस्था
B. गूढ़ पुरुष
C. संचार
D. उपरोक्त सभी
Correct Ans: Option D

Question 5 :

सांची का स्तूप किस शासक ने बनवाया था?
A. बिम्बसार
B. अशोक
C. पुष्यमित्र
D. हर्षवर्धन
Correct Ans: Option B

Question 6 :

अशोक के किस शिलालेख में उसकी कलिंग विजय का उल्लेख मिलता है? 
A. तेरहवें
B. दसवें
C. ग्यारहवें
D. नवें
Correct Ans: Option A

Question 7 :

पैमानों की खोज ने यह सिद्ध कर दिया है कि सिन्धु घाटी के लोग माप तौल से परिचित थे। माप तौल संबंधित खोज कहाँ पर हुई ? 
A. हड़प्पा
B. मोहनजोदड़ो
C. कालीबंगा
D. लोथल
Correct Ans: Option D

Question 8 :

चन्द्रगुप्त मौर्य की 'सैंड्रोकोट्स' के रूप में पहचान की ? 
A. स्मिथ
B. विलियम जोन्स
C. जोन फिलिप
D. जेम्स प्रिन्सेप
Correct Ans: Option B

Question 9 :

भारत के किस राज्य में कालीबंगा सभ्यता होने के अवशेष प्राप्त हुए हैं ? 
A. गुजरात में
B. राजस्थान में
C. पंजाब में
D. हरयाणा में
Correct Ans: Option B

Question 10 :

तरुण स्त्रीसभा का स्थापना कहां की गई थी ? 
A. जैसलमेर
B. सिरोही
C. कलकत्ता
D. बाड़मेर
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [D],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp