Quiz on History in hindi Set 292

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 292

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 292 :

Question 1 :

कहाँ से अशोक के द्विभाषाई (ग्रीक और आरामाइक) अभिलेख प्राप्त हुए हैं?
A. शेर-ए-कुना / कंधार
B. मनसेहरा
C. काल्सी
D. कलिंग
Correct Ans: Option A

Question 2 :

कौटिल्य द्वारा रचित 'अर्थशास्त्र' कितने अधिकरणों में विभाजित है?
A. 11
B. 12
C. 14
D. 15
Correct Ans: Option D

Question 3 :

'अर्थशास्त्र' में उल्लिखित सप्तांग में शामिल थे
A. राजा, क्षेत्र, प्रशासन एवं कोष
B. संगीत, नृत्य, राग एवं मल्ल युद्ध
C. मंत्री, असैन्य सेवक, अधीनस्थ, मुद्रा-निर्माण से संबद्ध कर्मचारी
D. राजकुमार, आचार्य, व्यापारी एवं साधु
Correct Ans: Option A

Question 4 :

अशोक का समकालीन तुरमय कहाँ का राजा था ?
A. मिस्र
B. कोरिंथ
C. मेसीडोनिया
D. सीरिया
Correct Ans: Option A

Question 5 :

किसके शासनकाल में डायमेक्स/डीमेकस भारत आया था ?
A. चन्द्रगुप्त मौर्य
B. बिन्दुसार
C. अशोक
D. कनिष्क
Correct Ans: Option B

Question 6 :

निम्नलिखित अभिलेखों में से किसमें अशोक का नामोल्लेख हुआ है ?
A. गुर्जरा में
B. अहरोरा में
C. ब्रह्मगिरी में
D. सारनाथ में
Correct Ans: Option A

Question 7 :

सैनिक संगठन 'खालसा दल' की स्थापना किसने की ?
A. गुरु गोविंद सिंह
B. कपूर सिंह
C. महासिंह
D. रणजीत सिंह
Correct Ans: Option B

Question 8 :

रणजीत सिंह (1792-1839) ने अपने शासनकाल में अनेक विजयी युद्ध लड़े। उनके द्वारा विजित स्थानों को कालक्रमानुसार सजाइए- 1. लाहौर 2. अमृतसर 3. कांगड़ा 4. कश्मीर
A. 1-2-3-4
B. 1-2-4-3
C. 2-1-3-4
D. 4-3-2-1
Correct Ans: Option A

Question 9 :

रणजीत सिंह ने किस स्थान पर अधिकार करने के 'महाराजा' की उपाधि धारण की ?
A. लाहौर
B. अमृतसर
C. मालवा
D. कांगड़ा
Correct Ans: Option A

Question 10 :

रणजीत सिंह को किस विजय अभियान के फलस्वरूप जमजमां नामक तोप की प्राप्ति हुई ?
A. लाहौर विजय अभियान
B. अमृतसर विजय अभियान
C. मालवा विजय अभियान
D. कांगड़ा विजय अभियान
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [D],     Q.3 [A],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp