Quiz on History in hindi Set 313

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 313

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 313 :

Question 1 :

बैरम खां के पतन के पश्चात् अकबर किसके प्रभाव में आ गया ? 
A. मुनीम खां
B. माह्म अनगा
C. शमसुद्दीन
D. तानसेन
Correct Ans: Option B

Question 2 :

किस मुस्लिम शासक ने जजिया ब्राह्मणों से भी वसूल किया ?
A. बलबन
B. फीरोज तुगलक
C. अलाउद्दीन खिलजी
D. सिकन्दर लोदी
Correct Ans: Option B

Question 3 :

अंतिम मौर्य सम्राट , जिसका वध उनके सेनापति ने कर दिया था 
A. ब्रहद्रथ था
B. दशरथ था
C. कुणाल था
D. अशोक था
Correct Ans: Option A

Question 4 :

बंगाल के किस नवाब ने मुर्शिदाबाद से मुंगेर राजधानी परिवर्तित की ? 
A. सिराजुद्दौला
B. मीर जाफर
C. मीर कासिम
D. अलीवर्दी खां
Correct Ans: Option C

Question 5 :

कालक्रम की दृष्टि से सही विकल्प चुनिए
A. गुलाम वंश , खिलजी वंश , तुगलक वंश , सैयद वंश
B. खिलजी वंश, गुलाम वंश , तुगलक वंश , सैयद वंश
C. सैयद वंश , तुगलक वंश , गुलाम वंश , खिलजी वंश
D. गुलाम वंश , तुगलक वंश , खिलजी वंश , सैयद वंश
Correct Ans: Option A

Question 6 :

निम्न में से कैन संत कृष्णमार्गी नहीं थें ? 
A. बल्लभाचार्य
B. चैतन्य
C. दादूदयाल
D. सूरदास
Correct Ans: Option C

Question 7 :

छत्रपति शिवाजी का राज्याभिषक करने वाला पण्डित गंगाभट्ट कहां का निवासी था ? 
A. बनारस
B. कन्नौज
C. उज्जैन
D. तेलंगाना
Correct Ans: Option A

Question 8 :

किस मुगल शासक के राज्यकाल में सर्वाधिक गैर - मुस्लिम सरकारी सेवाओं में नियुक्त थें ?
A. अकबर
B. जहांगीर
C. शाहजहां
D. औरगंजेब
Correct Ans: Option D

Question 9 :

निम्नलिखित में से कैन-सा युग्म सही सुमेलित नहीं हैं ?
A. बरार - इमादशाही
B. बीदर - बरीदशाही
C. बीजापुर - निजामशाही
D. गोलकुण्डा - कुतुबुशाही
Correct Ans: Option C

Question 10 :

मराठा साम्राज्य के पतन के बारे मेम निम्न में से कौन -सा कथन सही नहीं हैं ?
A. अहमदशाह अब्दाली से पानीपत के युद्ध में पराजय
B. बालाजी बाजीराव की अव्यावहारिक साम्राज्यवादी नीति
C. छापामार रणनीति का त्याग
D. मुगलों से लगातार संघर्ष
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [A],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp