Quiz on History in hindi Set 315

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 315

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 315 :

Question 1 :

"पदमावत" के माध्यम से चित्तौड़ की रानी की कथा किसने अमर कर दी ? 
A. चंदबरदाई
B. तुलसीदास
C. सूरदास
D. मलिक मो. जायसी
Correct Ans: Option D

Question 2 :

आगरा शहर की स्थापना किसने की थी ? 
A. जस्टिन
B. बहलोल लोदी
C. सिकन्दर लोदी
D. फीरोजशाह तुगलक
Correct Ans: Option C

Question 3 :

प्लासी का युद्ध किस तारीख को हुआ था ?
A. 13/06/1757
B. 19/05/1757
C. 23/04/1757
D. 23/06/1757
Correct Ans: Option D

Question 4 :

निम्नलिखित में से कौन कनिष्क के बौद्ध होने के लिए उत्तरदायी था?
A. वसुमित्र
B. अश्वघोष
C. नागार्जुन
D. बाणभट्ट
Correct Ans: Option B

Question 5 :

सूची-I को सूची-II से सुमेलित कीजिए : 
सूची-I 
A. इंडो - ग्रीक 
B. शक 
C. पार्थव 

सूची-II 
1. हिन्द-यवन
 2. सीथियन
 3. पहलव
A. A → 1, B → 2, C → 3
B. A → 3, B → 2, C → 1
C. A → 2, B → 3, C → 1
D. A → 3, B → 1, C → 2
Correct Ans: Option A

Question 6 :

सूची-I को सूची-II से सुमेलित कीजिए : 
सूची-I (राज्य) 
A. शुंग 
B. चेदि 
C. सातवाहन 
D. कुशाण 

सूची-II (राजधानी) 
1. विदिशा 
2. कलिंग 
3. प्रतिष्ठान/पैठन 
4. पुरुषपुर/पेशावर
A. A → 1, B → 2, C → 3, D → 4
B. A → 2, B → 1, C → 3, D → 4
C. A → 1, B → 2, C → 4, D → 3
D. A → 4, B → 3, C → 2, D → 1
Correct Ans: Option A

Question 7 :

रोमन साम्राज्य के अनुसरण पर किस वंश के शासकों ने 'कैसर' (सीजर) की उपाधि ग्रहण की ?
A. हिन्द-यवन
B. शक
C. कुषाण
D. सातवाहन
Correct Ans: Option C

Question 8 :

निम्नलिखित में से किसका निर्माण शुंग काल में हुआ?
A. भरहूत का स्तूप
B. सांची स्तूप की वेदिका (रलिंग) और तोरणद्वार
C. भाजा स्तूप
D. उपर्युक्त सभी
Correct Ans: Option D

Question 9 :

सातवाहन नरेश हाल के समकालीन गुनाढय ने किस प्राकृत ग्रंथ की रचना की ?
A. वृहत्कथा
B. बुद्धचरित
C. लीलवै
D. सतसई
Correct Ans: Option A

Question 10 :

निम्नलिखित कथनों पर विचार कीजिए 
1. सातवाहन शासक बौद्धों पर अत्याचार करते थे 
2. पुष्यमित्र शुंग बौद्धों को संरक्षण देते थे 
3. बोधगया में शशांक ने बोधिवृक्ष को काट दिया था
 इनमें से कौन-सा/से कथन सही है/हैं?
A. केवल 1
B. 2 और 3
C. 1 और 3
D. केवल 3
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [D],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [A],     Q.7 [C],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp