Quiz on History in hindi Set 328

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 328

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 328 :

Question 1 :

राज्यक्षय /हड़प निति /जब्ती सिद्धान्त' (Doctrine of Lapse) किसके द्वारा लागू की गई थी ?
A. हेस्टिग्स
B. कैनिंग
C. विलियम बैंटिक
D. डलहौजी
Correct Ans: Option D

Question 2 :

किस सिख गुरु ने फारसी में 'जफरनामा' लिखा था 
A. गुरु हरिराय
B. गुरु हरिकिशन
C. गुरु गोविंद सिंह
D. गुरु तेगबहादुर
Correct Ans: Option C

Question 3 :

भारत में डाक व्यवस्था शुरु करनेवाला ब्रिटिश गवर्नर जनरल था
A. लार्ड डलहौजी
B. लार्ड वेलेस्ली
C. लार्ड आकलैण्ड
D. लार्ड बैंटिक
Correct Ans: Option A

Question 4 :

किस सिख गुरु ने गुरु नानक की जीवनी लिखी थी ?
A. गुरु अंगददेव ने
B. गुरु अमरदास ने
C. गुरु रामदास ने
D. गुरु अर्जुनदेव ने
Correct Ans: Option D

Question 5 :

सिक्खों के सैन्य संप्रदाय खालसा पंथ' का प्रवर्तन किसने किया?
A. हरराम
B. हर किशन
C. गोविंद सिंह
D. तेग बहादुर
Correct Ans: Option C

Question 6 :

1757 में सिराजुद्दौला किसके द्वारा पराजित किया गया
A. कैनिंग
B. हेस्टिंग्स
C. क्लाइव
D. कार्नवालिस
Correct Ans: Option C

Question 7 :

निम्नलिखित में से किस-किस ने लाई वेलेस्ली के साथ सहायक संधि पर हस्ताक्षर किए ? 1. हैदराबाद के निजाम । 2. अवध के नवाब 3. मैसूर के राजा 4. बंगाल के नवाब
A. 1 और 2
B. 2 और 3
C. 1,2 और 4
D. 1,2 और 3
Correct Ans: Option D

Question 8 :

निम्नलिखित में से सिक्ख गुरुओं का सही कालक्रम बताइए
A. नानकदेव, रामदास, अमरदास, अंगदेव
B. तेगबहादुर, रामदास, अर्जुनदेव, गोविंद सिंह
C. गुरु नानक, अंगदेव, अर्जुनदेव, अमरदास
D. अमरदास, रामदास, अर्जुनदेव, तेगबहादुर
Correct Ans: Option D

Question 9 :

सुगौली की संधि (1816 ई०) किनके बीच संपन्न हुई थी?
A. ईस्ट इंडिया कंपनी और नेपाल
B. ईस्ट इंडिया कंपनी और मिथिला
C. ईस्ट इंडिया कंपनी और अवध
D. अवध का नवाब और नेपाल
Correct Ans: Option A

Question 10 :

टीपू सुल्तान की मृत्यु 1799 ई० में कहाँ हुई थी?
A. मैसूर में
B. कुर्ग में
C. श्रीरंगपट्टनम में
D. वांडीवाश में
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [A],     Q.4 [D],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [D],     Q.9 [A],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp