Quiz on History in hindi Set 367

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 367

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 367 :

Question 1 :

पटना शहर का पुराना नाम क्या है?
A. पाटलिपुत्र
B. कन्नौज
C. कौशाम्बी
D. कपिलवस्तु
Correct Ans: Option A

Question 2 :

प्राचीन काल में किस जनपद की राजधानी उज्जैन थी?
A. अवन्ति
B. कोसल
C. कौशाम्बी
D. राजगीर
Correct Ans: Option A

Question 3 :

शिशुनाग ने अपनी राजधानी कहां बनाई थी?
A. मुर्शिदाबाद
B. पाटलिपुत्र
C. वैशाली
D. मुंगेर
Correct Ans: Option C

Question 4 :

सिक्कों के अध्ययन को क्या कहते हैं?
A. आर्कियोलॉजी
B. न्युमिस्मैटिक्स
C. हिस्टोरियोग्राफी
D. एपीग्राफी
Correct Ans: Option C

Question 5 :

पंचमार्क सिक्का कहां चलता था?
A. वैदिक काल
B. हड़प्पा काल
C. उत्तर वैदिक काल
D. मौर्य काल
Correct Ans: Option D

Question 6 :

मगध का कौन-सा शासक बुद्ध का समकालीन था?
A. चंद्रगुप्त मौर्य
B. अजातशत्रु
C. बिम्बिसार
D. महापदम नंद
Correct Ans: Option C

Question 7 :

बिम्बिसार के समय में मगध की राजधानी कौन-सी थी?
A. राजगृह
B. नालंदा
C. तक्षशिला
D. पाटलिपुत्र
Correct Ans: Option A

Question 8 :

चिपको आन्दोलन के प्रणेता है।
A. नन्दबहुगुणा
B. सुन्दरलाल बहुगुणा
C. मदर टेरेसा
D. महात्मा गाँधी
Correct Ans: Option B

Question 9 :

सर्वप्रथम भारत की प्रथम पुरापाषाणकालीन संस्कृति की खोज किसने की थी?
A. रॉबर्ट ब्रूस फूट
B. कार्लाइल
C. डी टेरा
D. सर जॉन लुबॉक
Correct Ans: Option A

Question 10 :

वृहद पाषाण स्मारको की पहचान की गई है?
A. सन्यासी गुफाओं के रूप में
B. मृतक को दफनाने के स्थान के रूप में
C. मन्दिर के रूप में
D. उपरोक्त में से कोई नही
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [C],     Q.4 [C],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp