Quiz on History in hindi Set 403

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 403

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 403 :

Question 1 :

वर्ष 1910 ई० में सतारा में ‘बहुजन समाज' की स्थापना किसने की ?
A. वी. आर. शिन्दे
B. मुकुन्द राय पाटिल
C. नानाजी देशमुख
D. बी. आर. अम्बेडकर
Correct Ans: Option B

Question 2 :

वर्ष 1914 ई० में केरल में 'नायर सर्विस सोसाइटी' की स्थापना किसने की ?
A. पद्यनाथ पिल्लई
B. सी. एन. मुदालियार
C. टी. एम. नायर
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 3 :

अखिल भारतीय व्यापार संघ काँग्रेस (AITUC) का प्रथम अध्यक्ष कौन था?
A. वी. वी. गिरि
B. एस. ए. डांगे
C. पं. नेहरु
D. लाला लाजपत राय
Correct Ans: Option D

Question 4 :

1899-1900 के मुण्डा क्रांति का नेता कौन था ?
A. सिद्ध
B. बुध्दू भगत
C. बिरसा मुंडा
D. शम्भू देव
Correct Ans: Option C

Question 5 :

'अखिल भारतीय किसान सभा के प्रथम सत्र की अध्यक्षता किसने की ?
A. स्वामी सहजानंद
B. इन्दुलाल याज्ञिक
C. एन. जी. रंगा
D. पी. सी. जोशी
Correct Ans: Option A

Question 6 :

1855 में संथालों ने किस अंग्रेज कमांडर को हराया?
A. कैप्टन नेक फेविले
B. लेफ्टिनेंट बास्टीन
C. मेजर बरो
D. कर्नल हाइट
Correct Ans: Option C

Question 7 :

बंबई में 'अखिल भारतीय व्यापार संघ काँग्रेस' (AITUC) की स्थापना कब हुई ?
A. 1920 ई०
B. 1925 ई०
C. 1929 ई०
D. 1935 ई०
Correct Ans: Option A

Question 8 :

मुण्डाओं ने विद्रोह खड़ा किया
A. 1885 में
B. 1888 में
C. 1890 में
D. 1895 में
Correct Ans: Option D

Question 9 :

विरसा मुंडा किसके पक्ष में थे?
A. झारखंड
B. उत्तरांचल
C. छत्तीसगढ़
D. इनमें कोई नहीं
Correct Ans: Option D

Question 10 :

हो विद्रोह हुआ -
A. 1620-21 के दौरान
B. 1720-21 के दौरान
C. 1820-21 के दौरान
D. 1920-21 के दौरान
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [A],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [D],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp