Quiz on History in hindi Set 442

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 442

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 442 :

Question 1 :

भारतीय विश्वविद्यालय अधियिनम, 1904 किस वायसराय के काल में पारित किया गया था ?
A. लार्ड लिटन
B. लार्ड कर्जन
C. लार्ड रिपन
D. लार्ड हार्डिंग
Correct Ans: Option B

Question 2 :

निम्न में से किस नदी ने प्राचीन मिस्त्र की सभ्यता में एक महत्वपूर्ण भूमिका निभाई ?
A. टोरेंस
B. राइन
C. रावी
D. नील
Correct Ans: Option D

Question 3 :

निम्न में से किस नवपाषाणिक स्थल से गर्त निवास के प्रमाण मिलते है?
A. बुर्जहोम
B. ब्रह्मगिरी
C. चिरांद
D. मास्की
Correct Ans: Option A

Question 4 :

निम्नलिखित में से किस मध्यकालीन शासक को ‘जगत गुरु’ कहा जाता था?
A. इब्राहिम कुतुबशाह
B. इब्राहिम आदिलशाह I
C. अकबर
D. मालिक अंबर
Correct Ans: Option B

Question 5 :

निम्न में से किस धर्म से “अणुव्रत” शब्द जुड़ा है?
A. महायान बोद्ध धर्म
B. हीनयान बोद्ध धर्म
C. जैन धर्म
D. लोकायत पंथ
Correct Ans: Option C

Question 6 :

इनमे से किसने “स्वराज्य दल ” की स्थापना की थी ?
A. बाल गंगाधर तिलक
B. चितरंजन दास
C. राजीव गाँधी
D. गाँधी जी
Correct Ans: Option B

Question 7 :

इनमे से कौन नई दिल्ली से पहले भारत की राजधानी थी?
A. हिमाचल
B. पटना
C. कोलकता
D. भोपाल
Correct Ans: Option C

Question 8 :

प्रसिद्ध झंडा गीत “झंडा ऊँचा रहे हमारा ” की रचना इनमे से किसने की थी ?
A. देवीकानन्दन पंत
B. श्यामलाल प्रशाद गुप्त
C. बंकिम चन्द्र
D. रविन्द्र नाथ टैगोर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

हरमिट ऑफ शिमला' किसे कहा जाता है?
A. जार्ज यूल
B. विलियम वेडरबर्न
C. ए० ओ० ह्यूम
D. रवीन्द्रनाथ टैगोर
Correct Ans: Option C

Question 10 :

वह कौन-सा प्रथम भारतीय था, जो ब्रिटिश संसद के लिए निर्वाचित हुआ 
A. एस. एन. बनर्जी
B. जी. के. गोखले
C. दादाभाई नौरोजी
D. फिरोजशाह मेहता
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [D],     Q.3 [A],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp