Quiz on History in hindi Set 475

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 475

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 475 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से किस संधि के परिणाम स्वरूप तृतीय एंग्लो-मैसूर युद्ध समाप्त हो गया था?
A. श्रीरंगपटनम की संधि
B. पुरंदर की संधि
C. इलाहाबाद की संधि
D. स्ल्बइ की संधि
Correct Ans: Option A

Question 2 :

1505 के भारत के पहले पुर्तगाली वायसराय द्वारा किस किले का निर्माण कराया गया था?
A. सेंट एंजेलो फोर्ट
B. सेंट थोमस फोर्ट
C. फोर्ट इम्मेंयुअल
D. फोर्ट सेंट डेविड
Correct Ans: Option A

Question 3 :

असहयोग आंदोलन शुरू करने के समय भारत के वायसराय कोन थे?
A. लार्ड कर्जन
B. लार्ड चेम्सफोर्ड
C. लार्ड डलहोजी
D. लार्ड एमरी
Correct Ans: Option B

Question 4 :

गांधी जी किस गोलमेज स्म्मेलन में भाग लेने के लिए लन्दन गये?
A. प्रथम गोलमेज सम्मलेन
B. द्वितीय गोलमेज सम्मलेन
C. तृतीय गोलमेज सम्मलेन
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option B

Question 5 :

कायदे आजम किसे कहा जाता है?
A. मोहम्मद अली जिन्ना
B. महात्मा गांधी
C. भगत सिंह
D. जवाहरलाल नेहरु
Correct Ans: Option A

Question 6 :

कोनसा भारतीय स्वतंत्र भारत एक पहला गवर्नर जनरल बना?
A. राजेन्द्र प्रसाद
B. सी. राजगोपालाचारी
C. सरदार पटेल
D. बी.आर.अम्बेडकर
Correct Ans: Option B

Question 7 :

महात्मा गांधी की हत्या कब हुई थी?
A. 30 जनवरी 1947
B. 30 जनवरी 1948
C. 30 जनवरी 1946
D. 30 जनवरी 1950
Correct Ans: Option B

Question 8 :

भारत एवं पाकिस्तान का विभाजन किस योजना के तहत हुआ था?
A. माउंटबैटन योजना
B. क्रिप्स योजना
C. चेम्सफोर्ड योजना
D. वेवेल योजना
Correct Ans: Option A

Question 9 :

जब 15 अगस्त 1947 को भारत ने अपनी पहली आजादी का जश्न मनाया तब महात्मा गांधी थे?
A. साबरमती में
B. कलकता में
C. सेवाग्राम आश्रम में
D. दिल्ली में
Correct Ans: Option B

Question 10 :

भारतीय राष्ट्रीय कांग्रेस के सबसे अधिक समय तक अध्यक्ष कोन रहे?
A. अबुल कलाम आजाद
B. डब्ल्यू.सी. बनर्जी
C. दादाभाई नोरोजी
D. राजा राजमोहन राय
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp