Quiz on History in hindi Set 501

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 501

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 501 :

Question 1 :

लंदन में 13 मार्च को सर माइकल ओ डायर को गोली से मारा गया?
A. मदन लाल धींगडा
B. एम्.पी.टी. आचार्य
C. वी.डी. सावरकर
D. उधम सिंह
Correct Ans: Option D

Question 2 :

अल हिलाल समाचार पत्र किसके द्वारा राष्ट्रीयता के प्रचार के लिए शुरू किया गया था?
A. मोहम्मद अली
B. महात्मा गांधी
C. अबुल कलाम आजाद
D. सैयद अहमद खा
Correct Ans: Option C

Question 3 :

किस गवर्नर जनरल ने 1911 में भारत की राजधानी कोलकाता से दिल्ली स्थानांतरित करने की घोषणा की?
A. लार्ड कर्जन
B. लार्ड कार्नवालिस
C. लार्ड होर्डिंग्स
D. वारेन हेबियस
Correct Ans: Option C

Question 4 :

अनुशीलन समिति सम्बन्ध है?
A. वी.डी. सावरकर
B. भगत सिंह
C. चन्द्रशेखर आजाद
D. दादाभाई नोरोजी
Correct Ans: Option A

Question 5 :

भारतीय इतिहास में 1912 का ऐतिहासिक महत्व क्या था?
A. महात्मा गांधी की मृत्यु
B. बंगाल विभाजन
C. राजधानी का कोलकाता से दिल्ली स्थानान्तरण
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option C

Question 6 :

शेर-ए-पंजाब किसका उपनाम है?
A. बिपिन चन्द्रपाल
B. लाला लालपत राय
C. सरदार भगत सिंह
D. इनमे से कोई नही
Correct Ans: Option B

Question 7 :

बाल गंगाधर तिलक द्वारा शुरू की गई साप्ताहिक पत्रिका कोनसी थी?
A. यग इंडिया
B. केसरी
C. कामरेड
D. अल हिलाल
Correct Ans: Option B

Question 8 :

1916 में मद्रास में होमरूल मूवमेंट के प्रवर्तक कोन थे?
A. महात्मा गांधी
B. टी. प्रकाशन
C. एनी बेसेंट
D. सी. राजगोपालाचारी
Correct Ans: Option C

Question 9 :

मुस्लिम लीग की स्थापना 1906 में हुई थी उस समय उसके उद्देश्यों में कोनसी बात शामिल नही थी?
A. द्विराष्ट्र सिद्धांत
B. भारत का साम्प्रदायिक विभाजन
C. पाकिस्तान की मांग
D. उपर्युक्त सभी
Correct Ans: Option D

Question 10 :

भारतीय क्रांति की जननी किसे कहा गया है?
A. श्रीमती एनी बेसेंट
B. स्नेहलता वाडेकर
C. सरोजिनी नायडू
D. मैडम भिकाजी रुस्तम कामा
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [C],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [B],     Q.8 [C],     Q.9 [D],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp