Quiz on History in hindi Set 502

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 502

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 502 :

Question 1 :

वर्ष 1909 में मैडम भीकाजी कामा पेरिस में निम्नलिखित में से कोनसा समाचार पत्र प्रकाशित करती थी?
A. वन्दे मातरम्
B. स्वराज
C. स्वाभिमान
D. पेट्रियट
Correct Ans: Option D

Question 2 :

मुगल साम्राज्ञियों में से एकमात्र महिला जिसका नाम सभी मुगल फरमानों व मुगल सिक्कों पर उत्कीर्ण था ?
A. अस्मत बेगम
B. नूरजहां
C. शाह बेगम
D. जोधाबाई
Correct Ans: Option B

Question 3 :

किस मुगल सम्राट को "अर्श-आशियानी( स्वर्ग में रहने वाला ) कहां गया हैं ? 
A. शाहजहां
B. जहांगीर
C. हुमायूं
D. अकबर
Correct Ans: Option D

Question 4 :

27 अक्टूबर, 1605 ई. में अकबर की मृत्यु किस स्थान पर हुई ? 
A. आगरा सीकरी में
B. फतेहपुर सीकरी में
C. दिल्ली में
D. सिकन्दरा में
Correct Ans: Option A

Question 5 :

जहांगीर द्वारा निर्मित अकबर का मकबरा कहा पर हैं ?
A. दिल्ली में
B. आगरा में
C. भोपाल में
D. सिकन्दरा में
Correct Ans: Option D

Question 6 :

किस मुगल शासक ने शाही चित्रकला की स्थापना की थी ?
A. जहांगीर ने
B. शाहजहां ने
C. अकबर ने
D. ओरंगजेब ने
Correct Ans: Option C

Question 7 :

मुगल सम्राट अकबर के समय प्रसिद्ध चित्रकार कौन-सा था ? 
A. नादिर
B. मुराद
C. बिसनदास
D. दशंवत
Correct Ans: Option D

Question 8 :

मुगल काल का अकबर के समय में भारत में निर्मित सबसे बड़ा पुल हैं ?
A. आगरा में
B. जौनपुर में
C. दिल्ली में
D. लाहौर में
Correct Ans: Option B

Question 9 :

भारत की सबसे बड़ी जामा मस्जिद का निर्माण किस मुगल शासक ने करवाया था ?
A. शाहजहां
B. अकबर
C. हुमायूं
D. जहांगीर
Correct Ans: Option A

Question 10 :

हल्दीघाटी का युद्ध अकबर एंव महाराणा प्रताप की सेना मध्य हुआ | इस युद्ध में अकबर का सेनापति कौन था ?
A. रामसिंह
B. मानसिंह
C. मुहम्मद आदिलशाह
D. चंगेज खां
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [D],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp