Quiz on History in hindi Set 505

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 505

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 505 :

Question 1 :

अशोक के शासनकाल में आयोजित बोद्ध संगीति का अध्यक्ष था?
A. अश्वघोष
B. ब्र्ह्मगुप्त
C. महेंद्र
D. मोगलिपुत तिस्स
Correct Ans: Option D

Question 2 :

अशोककालीन अभिलेख को पढने में सर्वप्रथम सफलता प्राप्त हुई थी?
A. जेम्स प्रिन्सेप को
B. जेम्स क्रो को
C. तुरामय को
D. उक्त कोई नही
Correct Ans: Option A

Question 3 :

गुप्तकाल में व्यापारियों से सीमा पर लिया जाने वाला कर था?
A. गुल्म
B. उद्रंग
C. भाग
D. शुल्क
Correct Ans: Option D

Question 4 :

महान बोद्ध धर्म प्रचारक वसुबन्धु किस गुप्त शासक का समकालीन था?
A. चन्द्रगुप्त द्वितीय
B. स्कन्दगुप्त
C. पुरुगुप्त
D. भानुगुप्त
Correct Ans: Option C

Question 5 :

अग्निकुंड सिद्धांत के अनुसार किस राजपूत जाति का जन्म नही हुआ?
A. चोहान
B. चालुक्य
C. राठोर
D. प्रतिहार
Correct Ans: Option C

Question 6 :

शाकम्भरी के चोहान वंश की स्थापना किसने की?
A. अर्नोराज
B. चन्द्रदेव
C. वासुदेव
D. विग्रहराज
Correct Ans: Option C

Question 7 :

राजपूत काल का कोनसा स्थान बोद्ध शिक्षा केंद्र नही था?
A. विक्रमशिला
B. नालंदा
C. उद्दनडपूरा
D. माउंट आबू
Correct Ans: Option D

Question 8 :

वह राष्ट्रकूट शासक जिसने एलोरा के प्रसिद्ध कैलाश मन्दिर का निर्माण करवाया था?
A. दन्तीदुर्ग
B. कृष्ण प्रथम
C. ध्रुव
D. इंद्र तृतीय
Correct Ans: Option B

Question 9 :

निम्न में से किस सुलतान के नाम का कोई सिक्का प्राप्त नही होता?
A. कुतुबुद्दीन ऐबक
B. बलबन
C. इल्तुतमिश
D. गयासुद्दीन तुगलक
Correct Ans: Option A

Question 10 :

मुहम्मद गोरी की मृत्यु के बाद उसके भारतीय प्रदेशो का शासक कोन बना?
A. कुबाचा
B. कुतुबुद्दीन ऐबक
C. वरीय यलदोज
D. उपर्युक्त सभी
Correct Ans: Option B

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [D],     Q.2 [A],     Q.3 [D],     Q.4 [C],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [D],     Q.8 [B],     Q.9 [A],     Q.10 [B],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp