Quiz on History in hindi Set 557

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 557

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 557 :

Question 1 :

देवी माता की पूजा संबंधित थी
A. उत्तर वैदिक सभ्यता के साथ
B. सिंधु घाटी सभ्यता के साथ
C. भूमध्य सागरीय सभ्यता को साथ
D. आर्य सभ्यता के साथ
Correct Ans: Option B

Question 2 :

मोहनजोदड़ो में सबसे बड़ी इमारत कौन-सी है?
A. ग्रेट् बाथ
B. ग्रेट ग्रैनरी
C. एसेंबली हॉल
D. आयताकार भवन
Correct Ans: Option B

Question 3 :

पहली बार कपास उपजाने का श्रेय किस सभ्यता को जाता है?
A. मेसोपोटामिया
B. फारसी
C. सिन्धु
D. मिस्त्र
Correct Ans: Option C

Question 4 :

सिन्धु घाटी सभ्यता में तराजू कहाँ से पाया गया ?
A. मोहनजोदड़ो
B. लोथल
C. लरकाना
D. हड़प्पा
Correct Ans: Option B

Question 5 :

हड़प्पा सभ्यता का कुल क्षेत्रफल कितना है ?
A. 10 लाख वर्ग कि. मी.
B. 18 लाख वर्ग कि. मी.
C. 13 लाख वर्ग कि. मी.
D. 19 लाख वर्ग कि. मी.
Correct Ans: Option C

Question 6 :

सिंधु की घाटी सभ्यता का स्थल ‘कालीबंगा’ कहां स्थित है?
A. पंजाब
B. राजस्थान
C. हरियाणा
D. गुजरात
Correct Ans: Option B

Question 7 :

सिन्धु घाटी में कितनी राजधानियां थीं?
A. 1
B. 2
C. 3.
D. 4
Correct Ans: Option B

Question 8 :

निम्नलिखित में से किस पदार्थ का उपयोग हड़प्पा काल की मुद्राओं के निर्माण में मुख्य रूप से किया गया था?
A. लोहा
B. ताँबा
C. कांसा
D. टेराकोटा
Correct Ans: Option D

Question 9 :

हड़प्पाकालीन मुहरें अधिकांशतः बनी हैं ?
A. मिट्टी एवं ताँबे से
B. गोमेद एवं चर्ट से
C. काचली मिट्टी से
D. सेलखड़ी से
Correct Ans: Option D

Question 10 :

हड़प्पा के निवासी किस खेल में रूचि रखते थे?
A. शतरंज
B. बेलों की दौड़
C. गुल्लीडंडा
D. कबड्डी
Correct Ans: Option A

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [B],     Q.3 [C],     Q.4 [B],     Q.5 [C],     Q.6 [B],     Q.7 [B],     Q.8 [D],     Q.9 [D],     Q.10 [A],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp