Quiz on History in hindi Set 649

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 649

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 649 :

Question 1 :

इनमें से किसे ‘आंध्रभोज’ भी कहा जाता है?
A. हरिहर
B. बुक्का
C. कृष्णदेव राय
D. राजेन्द्र चोल
Correct Ans: Option C

Question 2 :

कृष्णदेव राय का राजकवि था
A. पेद्दत्रा
B. तिम्मया
C. तेनाली रामकृष्ण
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option A

Question 3 :

भारतीय इतिहास के सर्वाधिक विनाशकारी युद्धों में से एक राक्षस-तंगड़ी का युद्ध/तालिकोटा का युद्ध/ बन्नी-हट्टी का युद्ध (23 जनवरी, 1565) के समय विजयनगर साम्राज्य का शासक कौन था?
A. अच्युतदेव राय
B. सदाशिव राय
C. कृष्णदेव राय
D. देवराय II
Correct Ans: Option B

Question 4 :

निम्नलिखित में से विजयनगर राज्य का प्रथम राजवंश कौन-सा था?
A. सालुव
B. होयसल
C. तुलुव
D. संगमा
Correct Ans: Option D

Question 5 :

विजयनगर के विरुद्ध दक्षिणी सल्तनतों द्वारा बनाये गये महासंघ में कौन शामिल नहीं था?
A. बरार
B. गोलकुण्डा
C. अहमदनगर
D. बीजापुर
Correct Ans: Option A

Question 6 :

बीजापुर का गोल गुम्बज किसका मकबरा है?
A. ताज सनेटावा
B. मुहम्मद आदिलशाह
C. आदिलशाह I
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 7 :

किस संगमवंशी शासक को ‘प्रौढ़ देवराय’ भी कहा जाता था?
A. देवराय ।
B. हरिहर II
C. देवराय द्वितीय
D. मल्लिकार्जुन
Correct Ans: Option C

Question 8 :

गोलकुण्डा कहाँ अवस्थित है?
A. चेन्नई
B. हैदराबाद
C. मैसूर
D. बीजापुर
Correct Ans: Option B

Question 9 :

किस मुगल बादशाह के दुर्भाग्य पर व्यंग्य करते हुए लेनपूल ने लिखा है, ‘वह जीवन भर ठोकरें खाता रहा और ठोकर खाकर ही उसके जीवन का अंत हुआ?
A. शाहजहाँ
B. अकबर
C. हुमायूँ
D. बाबर
Correct Ans: Option C

Question 10 :

हल्दीघाटी का युद्ध कब लड़ा गया?
A. 1526 ई० में
B. 1660 ई० में
C. 1576 ई० में
D. 1605 ई० में
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [A],     Q.3 [B],     Q.4 [D],     Q.5 [A],     Q.6 [B],     Q.7 [C],     Q.8 [B],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp