Quiz on History in hindi Set 652

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 652

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 652 :

Question 1 :

निम्नलिखित में से किसने अकबर की जीवन-कथा लिखी थी?
A. अबुल फजल
B. फैजी
C. अब्दुल नबी खाँ
D. बीरबल
Correct Ans: Option A

Question 2 :

किस मुगल बादशाह की मृत्यु दीनपनाह पुस्तकालय की सीढ़ियों से गिरने के कारण हुई?
A. बाबर
B. हुमायूँ
C. जहाँगीर
D. अकबर
Correct Ans: Option B

Question 3 :

अकबर के संरक्षक बैरम खाँ का पतन कब हुआ?
A. 1670 ई० में
B. 1556 ई० में
C. 1565 ई० में
D. 1560 ई० में
Correct Ans: Option D

Question 4 :

भारत में बीबी का मकबरा स्थित है
A. औरंगाबाद में
B. हैदराबाद में
C. सीकरी में
D. बीजापुर में
Correct Ans: Option A

Question 5 :

जिस प्रकार स्पेन के फोड़े ने नेपोलियन को बर्बाद किया उसी प्रकार दक्कन के फोड़े ने औरंगजेब को’—यह उक्ति किस इतिहासकार की है?
A. कर्नल टॉड ने
B. जदुनाथ सरकार ने
C. वी. ए. स्मिथ ने
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 6 :

किस वर्ष वैशाखी के दिन 13 अप्रैल को गुरु गोविन्द सिंह ने ‘खालसा पंथ’ की
A. 1699
B. 1790
C. 1650
D. 1750
Correct Ans: Option A

Question 7 :

किसने चौसा की लड़ाई (1539) में हुमायूँ को पराजित किया था?
A. शेरशाह
B. महाराणा प्रताप
C. शिवाजी
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 8 :

शेरशाह की महानता का घोतक क्या है?
A. प्रशासनिक सुधार
B. हुमायूँ के विरुद्ध उसका विजय अभियान
C. धार्मिक सहिष्णुता
D. श्रेष्ठ सैन्य नेतृत्व
Correct Ans: Option A

Question 9 :

हुमायूँ द्वारा लड़े गये चार प्रमुख युद्धों का तिथिअनुसार सही क्रम अंकित करें, युद्ध स्थलों के नाम अंकित हैं
A. सरहिन्द, दीरा, चौसा, कन्नौज/ बिलग्राम
B. दौरा, चौसा, कन्नौज/ बिलग्राम, सरहिन्द
C. दौरा, चौसा, सरहिन्द, कन्नौज या बिलग्राम
D. चौसा, दौरा, कन्नौज/बिलग्राम, सरहिन्द
Correct Ans: Option B

Question 10 :

निम्नलिखित में किस इतिहासकार ने शाहजहाँ के शासनकाल को मुगलकाल का ‘स्वर्णयुग’ कहा है?
A. वी. ए. स्मिथ
B. जे. एन. सरकार
C. ए. एल. श्रीवास्तव
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [A],     Q.2 [B],     Q.3 [D],     Q.4 [A],     Q.5 [B],     Q.6 [A],     Q.7 [B],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp