Quiz on History in hindi Set 657

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 657

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 657 :

Question 1 :

किस मुगल सम्राट् ने सैय्यद भाइयों की गिराया?
A. रफी-उद्-दौला
B. बहादुरशाह
C. मुहम्मदशाह
D. शाहजहाँ ॥
Correct Ans: Option C

Question 2 :

जहाँगीर ने किस चित्रकार को फारस के शाह एवं उसके अमीरों का छविचित्र (Portrait) बनाने के लिए फारस (ईरान) भेजा?
A. उस्ताद मंसूर
B. अब्दुल हसन
C. बिशन दास
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 3 :

मुगलकालीन मनसबदारी व्यवस्था में ‘जात’ एवं ‘सवार’ बोधक था
A. क्रमशः मनसबदार के पद एवं उसके अधीन मनसब का
B. क्रमशः मनसबदार के अधीन मनसब एवं उसके पद का
C. क्रमशः मनसबदार के पद एवं उसके सैनिक दायित्वों का
D. क्रमशः मनसबदार के सैनिक दायित्व एवं उसके पद का
Correct Ans: Option C

Question 4 :

निम्न इतिहासकारों में किसने अकबर को इस्लाम का शत्रु कहा?
A. बदायूँनी
B. अब्बास खाँ सरवानी
C. अहमद यादगार
D. मीर अलाउद्दौला कजवीनी
Correct Ans: Option A

Question 5 :

पिट्टा ड्यूरा का आरंभ किसने किया?
A. शाहजहाँ
B. औरंगजेब
C. जहाँगीर
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 6 :

मुगल सत्ता की पुनस्र्थापना हुमायूँ ने कब की?
A. 1565 ई० में
B. 1526 ई० में
C. 1555-56 ई० में
D. 1658 ई० में
Correct Ans: Option C

Question 7 :

अकबर ने किसे ‘कविराय’ / ‘कविराज’ की उपाधि दी?
A. बीरबल
B. अब्दुर्रहीम ‘खानेखाना
C. अबुल फजल
D. फैजी
Correct Ans: Option A

Question 8 :

मुगल प्रशासन में ‘मुहतसिव’ था
A. पत्र-व्यवहार विभाग का अधिकारी
B. सेना अधिकारी
C. विदेश विभाग का प्रमुख
D. लोक आचरण अधिकारी
Correct Ans: Option D

Question 9 :

निम्न में किस शासक का काल ‘संगमरमर का काल’ कहलाता है?
A. जहाँगीर
B. औरंगजेब
C. शाहजहाँ
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option C

Question 10 :

फैजी निम्नलिखित में से किसके दरबार में रहा?
A. हुमायूँ
B. दारा शिकोह
C. अकबर
D. बहादुरशाह जफर
Correct Ans: Option C

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [C],     Q.2 [C],     Q.3 [C],     Q.4 [A],     Q.5 [C],     Q.6 [C],     Q.7 [A],     Q.8 [D],     Q.9 [C],     Q.10 [C],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp