Quiz on History in hindi Set 662

Score: 00

Back

Home / Hindi Web /Quiz / Quiz on History / Set 662

Welcome, Guest ! This quiz is on History. Each question has four options. Only one option is correct. You can select any option. If your selected option is correct then the option will be lightned with green color. If your option is incorrect then the option will be lightned with red color.

One correct question = 100 Marks. You will be able to see your marks on the top.

You are attempting this quiz as Guest. Data will not saved in database. To save data for future reference, attempt quizzes after login.

Note: You can select only one option out of four option of each question.

Share Quiz on WhatsApp

Quiz on History in hindi Set 662 :

Question 1 :

किसके समय में कंधार हमेशा के लिए मुगलों के हाथ से निकल गया?
A. शाहजहाँ
B. जहाँगीर
C. अकबर
D. औरंगजेब
Correct Ans: Option B

Question 2 :

औरंगजेब ने दक्षिण में जिन दो राज्यों को विजित किया था, वे थे
A. अहमदनगर एवं बीजापुर
B. बीदर एवं बीजापुर
C. बीजापुर एवं गोलकुंडा
D. गोलकुंडा एवं अहमदनगर
Correct Ans: Option C

Question 3 :

निम्नलिखित में से कौन-सी आत्मकथा है?
A. हुमायूँनामा
B. तुजुक ए-वाबरी (बाबरनामा)
C. पादशाहनामा
D. अकबरनामा
Correct Ans: Option B

Question 4 :

किस शासक को जहाँगीर ने ‘फर्जन्द’ (पुत्र) की उपाधि से सम्मानित किया?
A. गोलकुंडा के कुली कुतुबशाह को
B. बीजापुर के शासक आदिलशाह को
C. मुर्तुजा ll निजामशाह के योग्य मंत्री मलिक अंबर को
D. अहमदनगर के शासक मुर्तुजा II निजामशाह को
Correct Ans: Option B

Question 5 :

एतामद-उद-दौला का मकबरा आगरा में किसने बनवाया?
A. जहाँगीर
B. अकबर
C. शाहजहाँ
D. नूरजहाँ
Correct Ans: Option D

Question 6 :

मुग़ल सम्राट औरंगजेब कौन-सा वाद्य-यंत्र बजाते थे?
A. पखावज
B. वीणा
C. सितार
D. इनमें से कोई नहीं
Correct Ans: Option B

Question 7 :

किस राजपूत वंश ने अकबर के सामने समर्पण नहीं किया था?
A. सिसोदिया वंश
B. परमार वंश
C. चौहान वंश
D. चंदेल वंश
Correct Ans: Option A

Question 8 :

अकबर के शासन काल में भूराजस्व सुधारों के लिए कौन उत्तरदायी था?
A. टोडरमल
B. बीरबल
C. जयसिंह
D. बिहारीमल
Correct Ans: Option A

Question 9 :

शिवाजी ने मुगलों को किस संधि के द्वारा किलों को सत्तान्तरित किया?
A. तोरण
B. पुरंदर
C. पुणे
D. चित्तौड़
Correct Ans: Option B

Question 10 :

हुमायूँ का मकबरा कहाँ है?
A. फतेहपुर सीकरी में
B. काबुल में
C. आगरा में
D. दिल्ली में
Correct Ans: Option D

Quiz Summary


Here the correct answers of every question in this quiz.

Q.1 [B],     Q.2 [C],     Q.3 [B],     Q.4 [B],     Q.5 [D],     Q.6 [B],     Q.7 [A],     Q.8 [A],     Q.9 [B],     Q.10 [D],    


Total Questions: 10
Your score:
Subject: History
Share Quiz on WhatsApp