22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 17 of Department 65]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Economic

162) Which one of the following is not a scheme/project of the present Government?

  • (A) Swachh Bharat
  • (B) AYUSH
  • (C) AMRUT
  • (D) Jan Dhan Yojana
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Swachh Bharat is India's biggest ever cleanliness campaign that was originally known as Nirmal Bharat Abhiyan and Total Sanitation Campaign from 1999 to 2012. On 2 October 2014, the Nirmal Bharat Abhiyan campaign was relaunched as Swachh Bharat Abhiyan (Clean India Mission) which aims to eradicate open defecation by 2019.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Economic

163) When there is one buyer and many sellers then that situation is called

  • (A) Monopoly
  • (B) Down right
  • (C) Double buyers right
  • (D) Single buyer right
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

In economics, a monopsony (mono: single) is a market form in which only one buyer faces many sellers. It is an example of imperfect competition, similar to a monopoly, in which only one seller faces many buyers. As the only purchaser of a good or service, the monopsonist may dictate terms to its suppliers in the same manner that a monopolist controls the market for its buyers. It is also known as Single buyer Right. A singlepayer universal health care system, in which the government is the only'buyer' of health care services, is an example of a monopsony. Another possible monopsony could develop in the exchange between the food industry and farmers.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Economic

164) Which Indian company secured the highest export revenue from IT software and services during the past two years ?

  • (A) Satyam Computer Services Ltd.
  • (B) Infosys Technologies Ltd.
  • (C) Wipro Technologies Ltd.
  • (D) TCS
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Tata Consultancy Services (TCS) is India's top software services exporter. TCS is part of the Tata Group conglomerate that also manufactures cars and steel, and serves customers including Citigroup Inc and BP Plc. It is one of India's most valuable companies and is the largest India-based IT services company by 2012 revenues

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

166) The system is used to elect members of the Rajya Sabha:

  • (A) Cumulative vote system
  • (B) Single non-transferable vote system
  • (C) Single transferable vote system
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

167) What is zero hour in parliament?

  • (A) When the proposal of the opposition is considered
  • (B) The first hour of the session
  • (C) When matters of utmost importance are raised
  • (D) When a money bill is introduced in the Lok Sabha
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

168) Which of the following is true about chairman of Public Accounts Committee?

  • (A) Elected by Union Cabinet
  • (B) Appointed by Speaker
  • (C) Appointed by President
  • (D) Elected by members of the Public Accounts Committee
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The Public Accounts Committee (PAC) is one of the most important parliamentary committees in India. It is responsible for examining the expenditure of the government and ensuring that public money is used properly as per the Parliament’s approval.

Appointment of the Chairman of PAC

  • The Speaker of the Lok Sabha appoints the Chairman of the PAC from among its members.
  • Although there is no constitutional requirement, it has been a convention since 1967 that the chairperson is from the opposition party to ensure unbiased scrutiny.

Composition of the PAC

  • It consists of 22 members:
    • 15 from the Lok Sabha, elected by proportional representation.
    • 7 from the Rajya Sabha, nominated by the Chairman of Rajya Sabha.
  • Ministers cannot be members of the PAC.

Functions of the PAC

  • Examines the Annual Audit Reports of the Comptroller and Auditor General (CAG).
  • Ensures that government expenditures are as per parliamentary sanctions.
  • Investigates cases of financial irregularities in government spending.

Thus, the Speaker of the Lok Sabha appoints the Chairman, making option (B) the correct answer.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

169) With regard to the powers of the Rajya Sabha, which one among the following statements is not correct?

  • (A) A money bill cannot be introduced in the Rajya Sabha
  • (B) The Rajya Sabha has no power either to reject or amend a money bill
  • (C) The Rajya Sabha cannot discuss the annual financial statement
  • (D) The Rajya Sabha has no power to vote on the demands for grants
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

170) Which is the largest committee of the Parliament?

  • (A) The Public Accounts Committee
  • (B) The Estimates Committee
  • (C) The Committee on Public Undertakings
  • (D) The Committee on Petitions
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 65 | Page : 17

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA