22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 13 of Department 65]

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III History

121) Which of the following administrative units during Rastrakuta period are arranged in descending order of their size?

  • (A) Rashtras - bhukti - vishayas
  • (B) Vishayas - rashtras - bhukti
  • (C) Rashtras- vishayas- bhukti
  • (D) Vishayas - bhukti - rashtras
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The Rashtrakuta Empire was divided into several provinces called rashtras under the control of rashtrapatis. They were further divided into vishayas or districts governed by vishayapatis. The next subdivision was bhukti consisting of 50 to 70 villages under the control of bhogapatis.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III History

122) List-I List-II
A. Uttarapatha 1. Suvarnagiri
B. Dakshinapatha 2. Takshashila
C. Prashi 3. Tosali
D. Kalinga 4. Patliputra
Select the correct answer from the codes given below :
Codes: A B C D

  • (A) 4 3 1 2
  • (B) 3 4 2 1
  • (C) 2 1 4 3
  • (D) 1 2 3 4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III History

123) Match List ‘I’ with ‘II’ and select the correct answer from the options given below the lists:

List-I List-II
(A) Pon-vanikan (1) Textile merchant
(B) Aruvai-vanikan (2) Toddy merchant
(C) Kolu-vanikan (3) Salt merchant
(D) Uppu-vanikan (4) Gold merchant
(E) Panita-vanikan (5) Ploughshare merchant
Codes: A B C D E

  • (A) 4 5 3 2 1
  • (B) 4 1 2 3 5
  • (C) 4 1 5 3 2
  • (D) 1 2 3 4 5
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III History

124) Who was the Chola monarch who gave complete freedom to Sri Lanka and got his daughter married to the Sinhala Prince?

  • (A) Adhirajendra
  • (B) Rajendra
  • (C) Kulottunga I
  • (D) Rajadhiraja I
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ruchi Sharma • 9.87K Points
Tutor III History

126) Which one of the following trade centres of ancient India was on the trade route connecting Kalyana with Vengi?

  • (A) Tripuri
  • (B) Sripur
  • (C) Tagara
  • (D) Tamralipti
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ranjeet • 34.60K Points
Instructor I English

129) Fill in the blank with suitable preposition.
That old house is being offered ........ sale.

  • (A) in
  • (B) at
  • (C) on
  • (D) for
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ranjeet • 34.60K Points
Instructor I English

130) Fill in the blank with suitable preposition.
The box belonged ........ the landlord.

  • (A) of
  • (B) with
  • (C) to
  • (D) for
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 65 | Page : 13

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA