Home
Exams
NDA MCQs
Page 2
22500+ Important MCQs for NDA
22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.
Learn NDA MCQs with answers [Page 2 of Department 65]
11) In an artesian well, in what order the rock-layer are generally found? (from bottom to surface)
(A) Permeable, non-permeable and permeable
(B) Non-permeable and permeable
(C) Permeable and non- permeable
(D) Non-permeable, permeable and non-permeable
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
12) Which central government agency is responsible for the mapping and exploration of minerals?
(A) The Geological Survey of India
(B) Surveyor General of India
(C) National Mineral Development Corporation Ltd
(D) Indian Bureau of Mines
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
13) A small gap is left at the joints of rails in a railway track to
(A) Avoid the tracks being distorted due to seasonal temperature variation
(B) Avoid the heating of tracks to high temperature
(C) Control the speed of train
(D) Keep the rails equidistant
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
14) Pipelines in cold countries often burst in winter, because
(A) Water freezes and expands in its volume
(B) Temperature of ice is less than that of water
(C) Pipelines contract in their volume
(D) Pipelines expand due to freezing
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
15) In severe winter, in cold countries water pipes burst because
(A) Water expands on freezing
(B) Contraction of water pipes
(C) High atmospheric pressure
(D) Combined effect of all the above three
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
16) Railway tracks are banked on curves so that
(A) Necessary centrifugal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train
(B) No frictional force may be produced between the tracks and the wheels of the train
(C) Necessary centripetal force may be obtained from the horizontal component of the weight of the train
(D) The train may not fall down inwards
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
17) The density of the liquid when heated
(A) Decreases
(B) Increases
(C) Does not change
(D) May increase of decrease depending on pressure
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
18) Thermocouple consists of
(A) Two dissimilar metals
(B) Two similar metals
(C) Metal and a semiconductor
(D) Metal and an insulator
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
19) Water has maximum density at
(A) 100°C
(B) 0°C
(C) 4°C
(D) 273°C
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
20) When water freezes its density
(A) Decreases
(B) Becomes Zero
(C) Remains constant
(D) Increases
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of NDA Department : 65 | Page : 2
Jump to Go
TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions,
NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA