38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 19 of Department 102]

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III English

181) Change the voice:
Look at the poll results-do they inspire hope ?

  • (A) Let the poll results be looked-is hope inspired by them ?
  • (B) Let the poll results be looked at-has hope been inspired by them ?
  • (C) Let the poll results be looked at-is hope being inspired by them ?
  • (D) Let the poll results be looked at-is hope inspired by them ?
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

V

Vishal Gupta • 7.73K Points
Tutor III English

182) Change the voice:
His friends accused him of theft.

  • (A) He can be accused of theft by his friends.
  • (B) He is being accused of theft by his friends.
  • (C) He had been accused of theft by his friends.
  • (D) He was accused of theft by his friends.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

183) Which of the following were disqualifications to become a ward member of village committees during Chola period?

1. Those who had been members of the committees for the past three years.
2. Those who had failed to submit accounts as committee members.
3. Those who had committed sins.
4. Those who had stolen the property of others.
Select the answer from the codes given below:

  • (A) 2, 3, and 4
  • (B) 1, 3, and 4
  • (C) 1, 2, and 3
  • (D) 1, 2, 3, and 4
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The committee members were called variyapperumakkal. They usually met in the temple or under a tree and passed resolutions. The number of committees and ward members varied from village to village.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

185) Which of the following was not one of the royal dynasties of the Tamil country during the Sangam Age?

  • (A) Pallava
  • (B) Chera
  • (C) Chola
  • (D) Pandya
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

186) Which one of the following is considered to be the world’s greatest iconographical creations made by sthapatis of South India, particularly during the Chola period?

  • (A) Rama
  • (B) Nataraja
  • (C) Mahishasuramardini
  • (D) Somaskanda
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

187) Which one is the correct chronological order in which the given rulers ruled over Magadha?

1. Brihadratha - Bimbisara - Sisunaga – Bindusara
2. Sisunaga - Bindusara - Brihadratha – Bimbisara
3. Brihadratha - Bindusara - Sisunaga – Bimbisara
4. Sisunaga - Bimbisara - Brihadratha – Bindusara

  • (A) 4 only
  • (B) 2, 3 and 4
  • (C) 3 only
  • (D) 1, 2 and 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

188) Which of the following dynasties frequently assigned to the ladies high ranking positions in administration?

  • (A) Pala
  • (B) Chalukya
  • (C) Chola
  • (D) Sena
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

189) Which among the following dynasties, King declared their successor in own tenure?

  • (A) Kadamba
  • (B) Chola
  • (C) Chalukya
  • (D) Kalchuri
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 102 | Page : 19

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT