38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 3 of Department 18]

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

21) When can the salaries of the judges of the Supreme Court be reduced during their term of office?

  • (A) If the Parliament passes a bill to this effect
  • (B) During a Financial Emergency
  • (C) As and when the President desires
  • (D) Never
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

23) Which Judge of the Supreme Court was unsuccessfully sought to be impeached?

  • (A) Justice H.R. Khanna
  • (B) Justice A.N. Grover
  • (C) Justice M. Hidayatullah
  • (D) Justice Ramaswami
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

24) If the Parliament passes a law which is against the Constitution, it can be declared as unconstitutional by the:

  • (A) Supreme Court
  • (B) President
  • (C) Chief Justice of India
  • (D) A bench of High Court Judges
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

25) A civil case becomes a fit case for appeal to the Supreme Court if:

  • (A) it involves a point of Constitutional law
  • (B) the High Court certifies that it involves a point of law and needs interpretation of the Constitution
  • (C) it involves a sum of money over RS. 10,000
  • (D) the case had come to the High Court under an appeal from a subordinate court
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

26) The minimum number of judges to sit on the Constitutional Bench or on Bench which gives its advisory opinion on the reference by the President must be :

  • (A) one half of the total strength of the Supreme Court
  • (B) Seven
  • (C) Three
  • (D) one-third of the total strength of the court
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

27) The Judges of the Supreme Court are appointed:

  • (A) by the President
  • (B) by the President in consultation with the Chief Justice of India
  • (C) by the President in consultation with the Chief Justice of India and out of the Judges of the Supreme Court and High Court as he may deem necessary for the purpose
  • (D) by the President in consultation with Prime Minister
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

28) The rules for regulating the practice and procedure of Supreme Court under Article 145 of the Constitution are made by the:

  • (A) President of India
  • (B) Supreme Court with the approval of the President of India
  • (C) Supreme Court alone
  • (D) Supreme Court in consultation with the Bar Council of India
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

29) Consider the following:
1. Supreme Court's power to issue writs is narrower than that of High Courts.
2. a citizen is free to approach High Court or Supreme Court as he chooses, whenever his Fundamental Rights are violated.
3. The law declared by the Supreme Court is binding on all courts throughout India.

  • (A) 1 alone
  • (B) 1 and 2
  • (C) 1, 2 and 3
  • (D) 2 and 3
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

30) Which is not correct statement? The Supreme Court :

  • (A) is a watch-dog of citizen's liberty
  • (B) interprets the Constitution
  • (C) protects the Directive Principles of State Policy
  • (D) settles electoral disputes of the President and Vice-President of India
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 18 | Page : 3

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT