38500+ Important MCQs for AFCAT

38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.


Learn AFCAT MCQs with answers [Page 2 of Department 18]

K

Krishna Sharma • 47.06K Points
Coach History

11) The Arab conquest of Sind in 712 AD had taken place under the leadership of

  • (A) Mohammed of Ghazni
  • (B) Mohammed-bin-Qasim
  • (C) Mohammed of Ghori
  • (D) None of the above
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

13) Salaries of the Judges of the Supreme Court are drawn from the:

  • (A) Grants-in-aid
  • (B) Contingency Fund
  • (C) Consolidated Fund
  • (D) Public Accounts
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

15)
Which of the following statements regarding Judiciary in India are correct ?
1. Supreme Court of India is free from the control and influence of Legislature and
Executive.
2. Subordinate courts are at the head of the judicial hierarchy of the State.
3. The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the Governor in consultation with the Chief Justice of India.
4. A High Court can withdraw a case from a subordinate court and can deal with the case itself if it is satisfied that the case involves a substantial point of constitutional law.

  • (A) I and II
  • (B) I and III
  • (C) I and IV
  • (D) II, III and IV
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

16) In which of the following cases appeals cannot be lodged with the Supreme Court ?

  • (A) Constitutional matters involving a substantial point of law
  • (B) A sentence in a criminal case given by the lower court and confirmed by the High Court
  • (C) Criminal case in which High Court has given a death sentence J a criminal found non- guilty by a lower court
  • (D) Criminal case in which High Court after withdrawing a case from the lower court, has given a death sentence
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

17) Which of the following is covered under the original jurisdiction of the Supreme Court?

  • (A) Dispute relating to civil matters
  • (B) Dispute relating to criminal cases involving murder
  • (C) Disputes between two States of the Indian Union
  • (D) Disputes between two citizens from two different States
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

18) The Chief Justice and other Judges of the Supreme Court can be removed from their office by an order of the President passed after:

  • (A) an address by each House supported by the majority of the members present and voting has been presented to him
  • (B) a resolution of both Houses passed by a 2/3rd majority of total membership is presented to him
  • (C) a resolution passed by 2/3rd majority of total membership of Lok Sabha is presented to him
  • (D) an address by each House supported by a majority of total membership of that House and not less than 2/3rd of members present and voting has been presented to the President
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

19) A Judge of the Supreme Court can be removed from office only on grounds of:

  • (A) gross inefficiency
  • (B) imbecile conduct
  • (C) proven misbehaviour or incapacity
  • (D) senility
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Politics

20) Consider the following statements:
1. Justice V. R. Krishna Iyer was the Chief Justice of India
2. Justice V. R. Krishna Iyer is considered as one of the progenitors of public interest litigation (PIL) in the Indian judicial system.
Which of the statements given above is/are correct?

  • (A) 1 only
  • (B) 2 only
  • (C) Both 1 and 2
  • (D) Neither 1 nor 2
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 18 | Page : 2

Jump to

TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions, AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT