Home
Exams
AFCAT MCQs
Page 1
38500+ Important MCQs for AFCAT
38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.
Learn AFCAT MCQs with answers [Page 1 of Department 18]
1) The original Buddhist religious texts had been written in
(A) Brahmi
(B) Sanskrit
(C) Pali
(D) Magadhi
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) The greatest Buddhist commentator of the Buddhist canonical literature has been
(A) Nagarjuna
(B) Ashvaghosha
(C) Vasumitra
(D) Buddhaghosha
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
3) The Buddha has been eulogized as an ocean of wisdom and compassion in
(A) Buddha-Charita
(B) Jataka tales
(C) Amarakosa
(D) The Light of Asia
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) Who among the following is referred to as the 'Sadhu from the west'?
(A) Thomas of Cannan
(B) St Thomas
(C) St Bartholomew
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) Which of the following periods is referred to as the period of Hindu revival or renaissance?
(A) Period of Harsha
(B) Kushan Period
(C) Gupta Period
(D) Mauryan Period
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) Who among the following had popularized the theory of the Arctic region as the original home of the Aryans?
(A) BG Tilak
(B) Max Muller
(C) GK Gokhale
(D) Dr S Radhakrishnan
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
7) The famous vedic saying "war begins in the minds of men ____ " is contained in the
(A) Mundakopanishad
(B) Mahabharata
(C) Rig Veda
(D) Atharva Veda
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
8) Which of the following rivers does not find frequent mention in Rigvedic Hymns?
(A) Ganges
(B) Sindhu
(C) Brahmaputra
(D) Saraswati
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
9) The philosophical essence, "The world is but God manifest and God is my own soul" may be traced to the
(A) Vedas
(B) Upanishadas
(C) Puranas
(D) Manusmriti
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) The most commonly used coin during the Mauryan period was
(A) Karashopana
(B) Nishka
(C) Suvarna
(D) Kakini
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 18 | Page : 1
Jump to Go
TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions,
AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT