Home
Exams
AFCAT MCQs
Page 5
38500+ Important MCQs for AFCAT
38500+ MCQs for AFCAT are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning AFCAT MCQ Questions.
Learn AFCAT MCQs with answers [Page 5 of Department 18]
41) A High Court consists of a Chief Justice and:
(A) at least 5 other judges
(B) such other judges as specified in the Constitution
(C) such other judges as determined by Parliament
(D) such other judges as determined by the President
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
42) Which of the following is not a power of the High Court?
(A) Supervision over all courts under its jurisdiction
(B) Jurisdiction over revenue matters
(C) Supervision over tribunals constituted by law relating to the armed forces
(D) Issue writs for enforcement of fundamental rights or for any other purpose
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
43) The Constitution makes provisions to ensure the independence of judges. Which one of the provisions given below is wrong in this context?
(A) Though appointed by the President their removal is by a difficult process
(B) Their salaries are charged on the Consolidated Fund of India (or the State)
(C) A retired judge cannot be appointed to any office under the Government
(D) The conduct of a judge cannot be discussed in Parliament except upon a motion regarding his removal
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
44) The oath to a High Court Judge is administered by the:
(A) Chief Justice of India
(B) Chief Justice of that High Court
(C) Governor
(D) President
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
45) When can the salaries of High Court judges be reduced?
(A) If Parliament decrees it by two-thirds majority
(B) During a Financial Emergency
(C) If the State Legislature passes a law to the effect
(D) At no time
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
46) The Chief Justice and other Judges of the High Court are appointed by the:
(A) President
(B) Chief Justice of the Supreme Court
(C) Governor of the concerned state
(D) Chief Minister of the concerned State
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
47) The Constitution gives the powers of superintendence over all subordinate courts to the High Courts under Article:
(A) 226
(B) 227
(C) 228
(D) 229
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
48) The High Courts in India were first started at:
(A) Bombay, Madras, Calcutta
(B) Delhi and Calcutta
(C) Bombay, Delhi, Madras
(D) Madras and Bombay
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
49) The High Court enjoys the power:
I. to issue writs for the enforcement of Fundamental Rights.
II. to exercise superintendence over the working of courts and tribunals under its jurisdiction.
III. to make general rules and prescribe forms regulating the practices and proceeding of courts under its jurisdiction.
(A) I and II
(B) II and III
(C) I and III
(D) I, II and III
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
50) Who decides the number of Judges in a High Court?
(A) State Government
(B) President
(C) Governor of the State
(D) Parliament
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of AFCAT Department : 18 | Page : 5
Jump to Go
TAGs: AFCAT mcqs, important AFCAT mcqs, important AFCAT questions,
AFCAT questions, mcq for AFCAT, important mcq for AFCAT, mcqs for AFCAT, mcq questions for AFCAT, mcq question for AFCAT, prepare online for AFCAT