35500+ Important MCQs for BANK CLERK

35500+ MCQs for BANK CLERK are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK CLERK MCQ Questions.


Learn BANK CLERK MCQs with answers [Page 10 of Department 101]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

91) The most important text of vedic mathematics is

  • (A) Satapatha Brahman
  • (B) Atharva Veda
  • (C) Sulva Sutras
  • (D) Chhandogya Upanishad
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The Shulva Sutras are sutra texts belonging to the Srauta ritual and containing geometry related to fire-altar construction. The Science of the Sulva. A study in early Hindu geometry. Sulva-sutras represent the 'traditional' material along with further related elaboration of Vedic mathematics.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Geography

93) Which is the largest sea in the world?

  • (A) Caspian Sea
  • (B) South China Sea
  • (C) Mediterranean Sea
  • (D) North Sea
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The South China Sea is a part of the Pacific Ocean, encompassing an area from the Karimata and Malacca Straits to the Strait of Taiwan. South China sea supports about one-third of the world’s shipping transportation which carries over $3 trillion in trade each year. It is one of the largest seas in the world.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Geography

94) The fishing grounds in the Pacific Ocean, the world's greatest fishing regions, lie between the ________

  • (A) Bering Sea and the Mediterranean Sea
  • (B) The North Sea and the Mediterranean Sea
  • (C) The East China Sea and the Bering Sea
  • (D) The Mediterranean Sea and the Arabian Sea
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Geography

97) In which of the following crops Uttar Pradesh is not the largest producer in India?

  • (A) Potato
  • (B) Rice
  • (C) Sugarcane
  • (D) Wheat
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Uttar Pradesh is not the largest producer of rice in India. With 140.22 lakh tons of rice production, Uttar Pradesh ranks on the 2nd position in the country after West Bengal.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Geography

98) During the period of ________ , the production of food crops specially wheat increased very sharply

  • (A) 1954
  • (B) 1964
  • (C) 1965
  • (D) 1966
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Geography

99) Crop rotation refers to ________

  • (A) Method of farming without irrigation in an area of limited rainfall
  • (B) Farming done on the same land by different people turn-wise
  • (C) Growing same crop in alternate years
  • (D) Growing different crops in succession
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Geography

100) For the cultivation of which crop is black soil most suitable?

  • (A) Cotton
  • (B) Rice
  • (C) Jute
  • (D) Wheat
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

It is mainly known as black cotton soil because this soil is most suitable for the cotton crop. The black soils moisture very well hence it's excellent for growing cotton. This is also popularly known as black cotton soil.

You are learning MCQ Questions of BANK CLERK Department : 101 | Page : 10

Jump to

TAGs: BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK questions, BANK CLERK questions, mcq for BANK CLERK, important mcq for BANK CLERK, mcqs for BANK CLERK, mcq questions for BANK CLERK, mcq question for BANK CLERK, prepare online for BANK CLERK