35500+ Important MCQs for BANK CLERK

35500+ MCQs for BANK CLERK are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning BANK CLERK MCQ Questions.


Learn BANK CLERK MCQs with answers [Page 20 of Department 101]

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Computer

191) A device invented by Dr. Bobeck in 1966, for mass storage of data is

  • (A) Punched paper tape
  • (B) Magnetic bubble storage
  • (C) Magnetic tape
  • (D) Magnetic disk
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

B

Babita • 8.10K Points
Tutor III Computer

192) The organization and interconnection of the various components of a computer system is

  • (A) Architecture
  • (B) Networks
  • (C) Graphics
  • (D) Designing
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

193) Which among the following parts was called Babul Makka(gate of Makka) during the Mughal Period?

  • (A) Calicut
  • (B) Broach
  • (C) Cambay
  • (D) Surat
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

194) The original name of the of Tansen,the most famous musician at the court of Akbar was

  • (A) Lal Kalawant
  • (B) Banda Bahadur
  • (C) Ramtanu Pande
  • (D) Markandey Pande
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

196) Auragzeb defeated Jaswant Singh the ruler of Jodhpur in the war of Dharmat of 1658 A.D. In which state Dharmat is Situated?

  • (A) Rajasthan
  • (B) Madhya Pradesh
  • (C) Gujarat
  • (D) Uttar Pradesh
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

197) Which historical monument in Delhi is a synthesis of persian and Indian styles of architectures?

  • (A) Qutub Minar
  • (B) Lodi's Tomb
  • (C) Humayun's Tomb
  • (D) Red Fort
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach History

200) Who among the following has issued the coin rupee for the first time?

  • (A) Mohammad-bin-Tughlaq
  • (B) Alauddin Khalji
  • (C) Shershah Suri
  • (D) Akbar
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Shershah Suri, the founder of the Sur Empire in North India, introduced the Rupiya, which is considered the precursor of the modern rupee. It was a silver coin weighing 178 grains (about 11.53 grams). This coin laid the foundation for the Indian monetary system that was later adopted by the Mughals and continued under the British.

Other options:

  • Mohammad-bin-Tughlaq introduced token currency made of brass and copper, which failed due to lack of regulation.
  • Alauddin Khalji introduced market reforms and controlled prices but did not issue the rupee.
  • Akbar standardized the currency system but did not originate the rupee.

So, the first issuance of the rupee coin is credited to Shershah Suri.

You are learning MCQ Questions of BANK CLERK Department : 101 | Page : 20

Jump to

TAGs: BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK mcqs, important BANK CLERK questions, BANK CLERK questions, mcq for BANK CLERK, important mcq for BANK CLERK, mcqs for BANK CLERK, mcq questions for BANK CLERK, mcq question for BANK CLERK, prepare online for BANK CLERK