Home
Exams
CDS MCQs
Page 19
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 19 of Department 107]
181) For a body moving with non-uniform velocity and uniform acceleration
(A) Displacement – Time graph is linear
(B) Displacement – Time graph is non-linear
(C) Velocity – Time graph is nonlinear
(D) Velocity – Time graph is linear
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
182) Scalar Quantities are
(A) Physical quantities which have magnitude only and no direction
(B) Physical quantities which have no magnitude only and only direction
(C) Physical quantities which have magnitude only and direction
(D) Physical quantities which have no magnitude and no direction
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
183) Main pollutant present in automobile exhaust is
(A) CO
(B) CO2
(C) Hydrocarbons
(D) NO
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
184) The liquid waste from kitchens and baths, of residences is known as :
(A) Domestic sewage
(B) Storm water
(C) Sullage
(D) Refuse
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
185) Most poisonous pollutant in water is
(A) Zinc
(B) Phosphate
(C) Arsenic
(D) Detergent
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
186) Smog is
(A) Nothing but black smoke
(B) A combination of smoke and fog
(C) A liquid particle resulting from vapour condensation
(D) A solid particle, e.g., fllyash
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
187) In a step up transformer, which of the following is correct?
(A) Secondary turns are more than primary
(B) Secondary current is more than primary
(C) Phase shift between secondary and primary is 180°
(D) Secondary power is more than primary
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
188) Which of the following motors has high starting torque?
(A) Synchronous motor
(B) A.C motor
(C) D.C series motor
(D) Induction motor
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
189) After the first photons of light are produced, which process is responsible for amplification of the light?
(A) Stimulated emission
(B) Planck's radiation
(C) Einstein oscillation
(D) Blackbody radiation
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
190) The operation of the electric generator and motor is based on the interaction between
(A) Electric field and law of induction
(B) Law of induction and dynamo-electric principle
(C) Magnetic field and electric current
(D) Magnetic field and electric field
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 107 | Page : 19
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS