31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 17 of Department 107]

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

161) Pointing to a lady on the platform, Manju said, "She is the sister of the father of my mother's son." Who is the lady to Manju?

  • (A) Mother
  • (B) Sister
  • (C) Aunt
  • (D) Niece
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

162) Pointing to the woman in the picture, Rajiv said, "Her mother has only one grandchild whose mother is my wife." How is the woman in the picture related to Rajiv?

  • (A) Cousin
  • (B) Wife
  • (C) Sister
  • (D) Data inadequate
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

D

Deepak Sahoo • 10.78K Points
Tutor II Reasoning

163) Pointing towards Rita, Nikhil said, " I am the only son of her mother's son." How is Rita related to Nikhil?

  • (A) Aunt
  • (B) Niece
  • (C) Mother
  • (D) Cousin
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Rita's mother's son---Rita's brother.
So, Nikhil is the son of Rita's brother or Rita is Nikhil's aunt.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Math

164) Mr. X salary increased by 20%. On the increase, the tax rate is 10% higher. The percentage increase in tax liability is:

  • (A) 20%
  • (B) 22%
  • (C) 23%
  • (D) 24%
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Math

165) The total emoluments of A and B are equal. However, A gets 65% of his basic salary as allowances and B gets 80% of his basic salary as allowances. What is the ratio of the basic salaries of A and B?

  • (A) 16 : 13
  • (B) 5 : 7
  • (C) 12 : 11
  • (D) 7 : 9
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Math

166) Distance between A and B is 72 km. Two men started walking from A and B at the same time towards each other. The person who started from A traveled uniformly with average speed of 4 km/hr. The other man traveled with varying speed as follows: In the first hour his speed 2 km/hr, in the second hour it was 2.5 km/hr, in the third hour it was 3 km/hr, and so on. When / where will they meet each other?

  • (A) 7 hours after starting
  • (B) 10 hours after starting
  • (C) 35 km from A
  • (D) Mid-way between A and B
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

They covered the distance in this way together in different hours
6 + 6.5 + 7 + 7.5 + 8 + 8.5 + 9 + 9.5 + 10 = 72 Means,they'll meet at the 9th hr.
So, In that time A will cover = 4 × 9 = 36km
They will meet in Midway

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Math

167) In company there are 75% skilled workers and reaming are unskilled. 80% of skilled workers and 20% of unskilled workers are permanent. If number of temporary workers is 126, then what is the number of total workers ?

  • (A) 480
  • (B) 510
  • (C) 360
  • (D) 377
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

L

Lokendra Rathod • 2.31K Points
Master Math

168) Population of a district is 2,96,000 out of which 1,66,000 are male. 50% of the population is literate. If 70% males are literate, then the number of woman who are literate, is

  • (A) 32,200
  • (B) 31,800
  • (C) 66,400
  • (D) 48,000
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

No. of population who are literate = 50% of 296000 = 148000
No. of male = 166000
No. of female = 296000 - 166000 = 130000
No. of literate male = 70% of 166000 = 116200
No. of literate women
= 148000 - 116200
= 31800

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Politics

169) Which of the following committee is not a permanent committee of the Parliament-

  • (A) Public accounts committee
  • (B) Estimates committee
  • (C) Committee on public undertaking
  • (D) Advisory committee of finance ministry
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

P

Pradeep Sikarwar • 9.01K Points
Tutor III Politics

170) _____ elects the President and the Vice President and removes judges of Supreme Court and High Court.

  • (A) Ministry of Defence
  • (B) Prime Minister'S Office
  • (C) Lok Sabha
  • (D) Securities and Exchange Board of India
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

President is elected by collegium consist of MP's of both Houses and MLA's of all states and Union Territories. Vice President is elected by MP's of both Houses of Parliament. Members of Lok Sabha and Rajya Sabha needs to pass resolution with two third majority for removal of Judges of Supreme Court and High Court.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 107 | Page : 17

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS