31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 13 of Department 107]

R

Ravi Chauhan • 11.26K Points
Tutor II Math

121) Mr.Mittal purchased a car for Rs. 3,00,000 and a bike for his son for Rs. 1,00,000. He sold the car at a profit of 10% and bike at a loss of 20%. What is the net gain or loss?

  • (A) 2% gain
  • (B) 1.5% loss
  • (C) 2.5% loss
  • (D) 2.5% gain
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Gain = 10% of 3,00,000 = 30000
Loss = 20% of 1,00,000 = 20000
Net gain = 10000 over Rs.4 lakh
Hence, profit = 10000/400000 x 100 = 2.5%

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

122) Non-conductors whose polarisation is caused by an electric field are known as

  • (A) Super-conductors
  • (B) Semi-conductors
  • (C) Dielectric
  • (D) Insulators
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

123) Which of the following statement is true?

  • (A) A galvanometer with low resistance in parallel is a voltmeter
  • (B) A galvanometer with high resistance in series is an ammeter
  • (C) A galvanometer with high resistance in parallel is a voltmeter
  • (D) A galvanometer with low resistance in series is an ammeter
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

124) Pressure cooker cooks rice faster because

  • (A) High pressure crushes the hard covering of rice grains
  • (B) High pressure raises the boiling point of water
  • (C) It does not let the heat energy escape easily
  • (D) It always lets the steam escape
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Biology

125) Plants are killed in winter by frost

  • (A) Because of desiccation and mechanical damage to the tissues
  • (B) Because there is no transpiration
  • (C) Because respiration ceases at such low temperature
  • (D) Because no photosynthesis takes place at such low temperature
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

126) The purpose of laminating a transformer core is

  • (A) Increase the main flux
  • (B) Laminated core provides high flux density
  • (C) Difficulty of fabricating solid core
  • (D) Avoid eddy current and hysteresis losses
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ram Sharma • 193.88K Points
Coach Physics

127) Larger buildings may be supplied with a medium voltage electricity supply, and will require a substation or mini-sub. What is the main item of equipment contained in these?

  • (A) Transducer
  • (B) Transponder
  • (C) Converter
  • (D) Transformer
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 107 | Page : 13

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS