31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button. Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 13 of Department 156]
123) Which one of the following Articles of the Constitution of India deals with the special provision with respect to the State of Assam?
(A) Article 371A
(B) Article 371B
(C) Article 371C
(D) Article 371D
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
Article 371B in the Constitution of India 1949 provides special provision with respect to the State of Assam Not with standing anything in this Constitution, the President may, by order made with respect to the State of Assam.
124) Provisions of which one of the following Articles of the Constitution of India apply to the State of Jammu and Kashmir?
(A) Article 238
(B) Article 370
(C) Article 371
(D) Article 371G
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
Article 370 of the Indian constitution is an article that gives autonomous status to the state of Jammu and Kashmir. The article is drafted in Part XXI of the Constitution: Temporary, Transitional and Special Provisions.
125) Which one of the following Schedules to the Constitution of India provides for setting up of Autonomous District Councils?
(A) Third Schedule
(B) Fourth Schedule
(C) Fifth Schedule
(D) Sixth Schedule
Correct Answer - Option
(D)
Explanation :
Sixth Schedule, the four states viz. Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram contain the Tribal Areas which are technically different from the Scheduled Areas. Though these areas fall within the executive authority ofthe state, provision has been made for the creation of the District Councils and regional councils for the exercise of the certain legislative and judicial powers.
126) Who Chairs the Joint Session of the two Houses of Parliament?
(A) President
(B) Vice-President
(C) Speaker of Lok Sabha
(D) Prime Minister
Correct Answer - Option
(C)
Explanation :
The presiding officer of the Lok Sabha (Lower House) is known as the Speaker. The joint session of Parliament is presided over by the Speaker of the Lok Sabha and a decision is taken by a majority of the total members present.
127) Who has got the power to create All India Services?
(A) Supreme Court
(B) The Parliament
(C) Council of Ministers
(D) Prime Minister
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
Article 312 provides that an All India Service can be created only if the Council of States (Rajya Sabha) declares, by resolution supported by not less than a two-thirds majority, that it is necessary in the national interest to create one or more such All India Services. When once such a resolution is passed, theParliament is competent to constitute such an All India Service.
128) In the provisional Parliament of India, how many members were there?
(A) 296
(B) 313
(C) 318
(D) 316
Correct Answer - Option
(A)
Explanation :
When the Constitution took effect on January 26, 1950, the Constituent Assembly became the Provisional Parliament of India. It was "provisional" until the first elections under the new Constitution took place in 1952. It had 296 members in 1950 which increased to 313 in the following year with the inclusion of the princely states' representatives.
129) Which of the following Articles of Indian Constitution includes the procedure for the impeachment of the President?
(A) Article-59
(B) Article-71
(C) Article-140
(D) Article-61
Correct Answer - Option
(D)
Explanation :
Article 61 of Indian Constitution deals with the procedure for impeachment of the President. It states that when a President is to be impeached for violation of the Constitution, the charge shall be preferred by either House of Parliament. The charges are to be framed in the form of resolution, signed at least by1/4thmembers of the total members of the House.
130) In the Union Government, the Council of Ministers is collectively responsible for the
(A) President
(B) Prime Minister
(C) Lok Sabha
(D) Parliament
Correct Answer - Option
(C)
Explanation :
According to Article 75 of Indian Constitution, the Council of Ministers shall be collectively responsible to the House of the People (Lok Sabha). In simple terms, it means that all council of ministers stand united and are collectively (jointly) responsible for all the acts of omission and commission in the Lok Sabha.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 156 | Page : 13
Jump to
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS