31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 15 of Department 156]

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

141) From the Constitution of which country the provision of Federation was borrowed while framing the Constitution of India?

  • (A) USA
  • (B) UK
  • (C) Canada
  • (D) Switzerland
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Though the basic features of Indian Constitution are based on the Government of India Act, 1935, it has many features which were borrowed from many foreign constitutions. It was from the Canadian Constitution that India borrowed a quasi-federal form of government (a federal system with a strong central government) and the idea of Residual Powers.

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

142) The Parliamentary form of Government was first introduced in which country?

  • (A) Great Britain (UK)
  • (B) Belgium
  • (C) France
  • (D) Switzerland
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The parliamentary form of government was first introduced in France. The President of France was among the different styles of President, Semi-President and Parliamentary systems

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

143) Which one of the following chapters in the Indian Constitution guarantees Fundamental Rights to the people?

  • (A) Part II
  • (B) Part I
  • (C) Part IV
  • (D) Part III
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The Fundamental Rights are defined in Part III of the Constitution. Article 12 to Article 35 under Part III cover six fundamental rights recognised by the Indian constitution: Right to equality, Right to freedom, Right against exploitation, Right to freedom of religion, Cultural and Educational rights, and Right to constitutional remedies.

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

144) The directive principles incorporated in the Indian Constitution have been inspired by the constitution of

  • (A) Australia
  • (B) Ireland
  • (C) USA
  • (D) Canada
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The Directive Principles of State Policy are guidelines or principles given to the central and state governments of India, to be kept in mind while framing laws and policies. The principles have been inspired by the Directive Principles given in the Constitution of Ireland and also by the principles of Gandhism. The Directive Principles of State Policy are contained in Part IV, Articles 36-51 of the Indian constitution.

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

145) In which of the following Articles, citizenship rights of people who migreated from Pakistan to India is mentioned?

  • (A) Article-4
  • (B) Article-8
  • (C) Article-6
  • (D) Article-10
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Article 6 of Indian Constitution deals with the rights of citizenship of persons who have migrated to India from Pakistan. It states that a person who migrated from Pakistan to India before 19 July 1948 shall be considered a citizen of India, provided either of the person's parents or any of his grandparents were born in India and has been residing since the date of migration.

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

146) Which organ is the custodian of the National Purse?

  • (A) Executive
  • (B) Judiciary
  • (C) Legislature
  • (D) Civil Servants
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

The idea of legislature as the custodian of national purse was for the first time mooted by the Government of India Act, 1909. It is considered as the custodian as it is the primary and most often the exclusive arbiter of federal fiscal affairs.

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

147) Which one of the following Articles provides reservation of seats for the Scheduled Castes and Scheduled Tribes in the Panchayats?

  • (A) Article 243 (4)
  • (B) Article 243 (3)
  • (C) Article 243 (2)
  • (D) Article 243 (1)
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Article 243 (4) provides reservation of seats for the scheduled castes and scheduled Tribes in the panchayats.

Y

Yatendra Sir • 5.66K Points
Tutor III Politics

148) In which Article, the provision of reservation of Scheduled Caste and Scheduled Tribes to Panchayat has been given?

  • (A) 243 A
  • (B) 243 B
  • (C) 243 C
  • (D) 243 D
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Under Article 243 D, the provision of reservation of Scheduled caste and Scheduled Tribes to panchayat has been given.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

149) The power to create or abolish the Upper House of the State Legislature belongs to the

  • (A) Governor
  • (B) Parliament
  • (C) High Court
  • (D) State Legislature
Correct Answer - Option (B)

Explanation :


General Knowledge (GK)
Indian Polity and Constitution (GK)
Set 6

Save
Indian Polity and Constitution (GK) Solved MCQs
Download PDF
Take a Test

Hide answers
Set 6 of 71 Sets

126.
The power to create or abolish the Upper House of the State Legislature belongs to the –
A. Governor
B. Parliament
C. High Court
D. State Legislature
Answer» B. Parliament
Explanation: Proposals for abolition or re- establishment of a state's Legislative Council require confirmation by the Parliament of India. In 2010 the Parliament of India passed an Act to re-establish a Legislative Council for a seventh state, Tamil Nadu, but implementation of the Act has been put on hold pending legal action.

M

Manisha Agrawal • 9.34K Points
Tutor III Politics

150) Which part of the Constitution of India is known as "Code of Administrators"?

  • (A) Part I
  • (B) Part II
  • (C) Part III
  • (D) Part IV
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

The Directive Principles are contained in Part IV (Article 36-51) of the Constitution of India, are not enforceable by any court, but the principles laid down therein are considered irrefutable in the governance of the country. They relate to social justice, economic welfare, foreign policy, and legal and administrative matters.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 156 | Page : 15

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS