22500+ Important MCQs for NDA

22500+ MCQs for NDA are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning NDA MCQ Questions.


Learn NDA MCQs with answers [Page 15 of Department 57]

R

Ravi Ojha • 1.35K Points
Master Chemistry

141) Graphite and heavy water are two common moderators used in a nuclear reactor. The function of the moderator is to

  • (A) Arrest the chain reaction
  • (B) Slow down neutrons
  • (C) Absorb neutrons
  • (D) Cool the reactor
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Ojha • 1.35K Points
Master Biology

142) Human blood contains --- percentage of plasma.

  • (A) 40%
  • (B) 35%
  • (C) 50%
  • (D) 65%
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Human blood is composed of approximately 55-65% plasma, which is the liquid component of blood. Plasma consists of water, proteins, nutrients, hormones, and waste products.

Why other options are incorrect:

  • (A) 40% – Too low; plasma makes up more than this.
  • (B) 35% – Also too low; plasma is about 55-65% of blood.
  • (C) 50% – While plasma could be around this percentage in some cases, it generally ranges from 55-65%.

R

Ravi Ojha • 1.35K Points
Master Biology

143) Green plants evolve oxygen during the day rather than carbon dioxide. This means that:

  • (A) green plants respire during the day also but the rate of respiration is very low
  • (B) green plants respire only at night
  • (C) the rate of photosynthesis is much higher than the rate of respiration.
  • (D) green plants do not respire
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Ojha • 1.35K Points
Master Biology

144) Which of the following nitrogenous excretory products can be excreted in solid form?

  • (A) Urea
  • (B) Uric acid
  • (C) Ammonia
  • (D) Creatinine
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Ojha • 1.35K Points
Master Chemistry

145) For a solution of volatile liquids, the partial vapour pressure of each component in solution is directly proportional to its

  • (A) Mole fraction
  • (B) Molarity
  • (C) Molality
  • (D) Normality
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

R

Ravi Ojha • 1.35K Points
Master Geography

146) Consider the terms in lists 1 and 2 below. List I (Types of rocks) List II (Rocks)

1.Chalk A. Sendimentary
2.Granite B. Metamorphic
3.Marble C. Igneous
4.Dolomite D. Organic
Correct Codes are: A B C D

  • (A) 4 2 3 1
  • (B) 4 3 1 2
  • (C) 4 3 2 1
  • (D) 1 3 2 4
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

S

Sandeep • 6.47K Points
Tutor III Geography

149) Who of the following discovered the laws of planetary orbits?

  • (A) Galileo Galilei
  • (B) Johannes Kepler
  • (C) Nicholas Copernicus
  • (D) Isaac Newton
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of NDA Department : 57 | Page : 15

Jump to

TAGs: NDA mcqs, important NDA mcqs, important NDA questions, NDA questions, mcq for NDA, important mcq for NDA, mcqs for NDA, mcq questions for NDA, mcq question for NDA, prepare online for NDA