Home
Exams
SSC MCQs
Page 1
48000+ Important MCQs for SSC
48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.
Learn SSC MCQs with answers [Page 1 of Department 244]
1) The office of the Prime Minister of India
(A) has been created by the constitution .
(B) rests on conventions .
(C) he has been predicted by parliamentary statute .
(D) is the result of the combination of the all the above three factors.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
2) The Prime Minister is the head of
(A) state.
(B) government.
(C) both state and government.
(D) neither state nor government.
Correct Answer - Option
(B)
Explanation :
In India, the Prime Minister (PM) is the head of the government but not the head of state .
The President of India is the head of state , while the Prime Minister leads the executive branch and runs the government. The PM is the leader of the ruling party in the Lok Sabha and is responsible for making policies and administering the country. Thus, the correct answer is (B) Government.
3) The Prime Minister is
(A) appointed by the president.
(B) elected by the lok sabha.
(C) elected by the both the houses of parliament at a joint sitting.
(D) elected by an electoral collage containing representative of parliament and state
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
4) Generally the Prime Minister is
(A) not a member of either house of parliament.
(B) the leader of the majority party in the lok sabha.
(C) leader of the majority party in both the house of parliament.
(D) a trusted front of the president.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
5) The Prime Minister says in office as long as
(A) he is in the good books of the president.
(B) his party enjoys the confidence of the lok sabha.
(C) his party enjoys the confidence of the both the houses of parliament.
(D) for a fixed term of 5 years.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
6) The agenda for the meeting of the council of ministers is declared by
(A) the prime minister .
(B) a small committee of the council of ministers formed for this purpose.
(C) all the members of the council at a formal meeting.
(D) the prime minister in consultation with the president.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
7) The Government in India is known as Parliamentary because
(A) parliament is elected by the people.
(B) parliament consist of two houses.
(C) parliament is a sovereigns body.
(D) the executive is accountable to the legislature .
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
8) The framers of the constitution drew inspiration for adoption of Parliamentary government from
(A) britain.
(B) switzerland.
(C) france.
(D) u.s.a.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
9) The Parliamentary Government in the western sense was introduced in India by
(A) the british in 1833.
(B) the french in 1680.
(C) the british in 1858.
(D) none of the above.
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
10) The decision regarding adoption of Parliamentary Government was taken by the Constituent Assembly
(A) unanimously .
(B) by an overwhelming majority.
(C) by the caste in votes of the president of the assembly.
(D) none of the above.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of SSC Department : 244 | Page : 1
Jump to Go
TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions,
SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC