48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 12 of Department 244]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

111) Dharmesh is not . . . . . . . . ordinary dancer

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) none of the above
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'dancer' as general class of people like 'Dharmesh'. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a/an'. The word 'ordinary' starts with a vowel and therefore 'an' will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

112) Rabindra Nath Tagore was awarded . . . . . . . . Nobel Prize.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

'Nobel prize' is a particular award and therefore 'the' article will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

113) I don't like . . . . . . . . cricket.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

No article is required.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

114) Once . . . . . . . . pupils of . . . . . . . . fifth form read . . . . . . . . book about Robin Hood.

  • (A) no article, the, a
  • (B) a, an, the
  • (C) the, the, a
  • (D) an, a, the
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

In the first blank, article "the" will be used because article 'the' is used to refer to a definite thing or person and here 'pupils' are definite.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

115) Kate ate . . . . . . . . meat with . . . . . . . . vegetables for . . . . . . . . second course.

  • (A) no article, no article, the
  • (B) a, the, no article
  • (C) the, a, the
  • (D) no article, an, no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

In the first blank, "no article" or "zero article" will be used because zero article is used 'Before the name of meals'.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

116) We wanted catch some fish, but we only caught . . . . . . . . octopus.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) none of the above
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'octopus' as general class of things. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a/an'. The word 'octopus' starts with a vowel and therefore 'an' will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

117) Mother Teresa was . . . . . . . . European but she devoted her life to social work as . . . . . . . . Indian.

  • (A) an, an
  • (B) a, an
  • (C) a, a
  • (D) the, the
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

'European' starts with a vowel but while pronouncing, we say 'Yu-ro-pi-un.' Hence, it has a consonant sound and not a vowel sound. Thus we can say 'a European'.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

118) . . . . . . . . night being sharp and frosty, we trembled from . . . . . . . . foot to . . . . . . . . Head.

  • (A) the, the, the
  • (B) the, no article, no article
  • (C) a, no article, no article
  • (D) no article, no article, no article
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The statement is talking about a particular night that was sharp and frosty, and thus the definite article "the" will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

119) Latin is considered . . . . . . . . dead language.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'language' as general class of things like 'Latin' which is given in the question. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a'.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

120) Sarah is . . . . . . . . excellent teacher!

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'teacher' as general class of people like 'Sarah'. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a/an'. The word 'excellent' starts with a vowel and therefore 'an' will be used.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 244 | Page : 12

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC