48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 11 of Department 244]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

101) People admire . . . . . . . . scenery of Kashmir.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Here, 'the scenery' of a specific place 'Kashmir' is being talked about and therefore 'the' article will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

102) Today I saw . . . . . . . . European in a temple.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

For general things indefinite article is used. The sound of the word 'European' starts with 'yoo' therefore 'a' article is correct.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

103) Don't stay outside in . . . . . . . . cold; come in by . . . . . . . . fire.

  • (A) the, the
  • (B) the, a
  • (C) no article, a
  • (D) the, no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The first blank refers to cold, and the second to fire. Since cold is specified to the one that's outside, definite article of "the" will be used in the first blank.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

104) . . . . . . . . Inflation is rising.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

No article is required.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

105) . . . . . . . . UN officials greeted the people on . . . . . . . . occasion of Diwali.

  • (A) an, the
  • (B) the, the
  • (C) an, an
  • (D) the, an
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

The sentence suggests that the UN officials are greeting people on a specific occasion, which is Diwali. Therefore, both articles should be definite articles "the," indicating a particular occasion (Diwali).

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

106) Leave us alone, or we'll call . . . . . . . . police, you rascal.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'police' as specific class. Since we are referring to specific things, we need to use the definite article 'the'.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

107) They began to fall on . . . . . . . . ground.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Here, a specific place 'ground' is mentioned and therefore article 'the' will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

108) It came out many years later that . . . . . . . . pair had been happily married since . . . . . . . . beginning of . . . . . . . . century.

  • (A) the, no article, no article
  • (B) no article, the, the
  • (C) the, the, no article
  • (D) the, the, the
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

All the three blanks shall take 'the' as the sentence talks about two particular person's state at a particular time.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

109) This is . . . . . . . . toughest steak I have eaten. It is . . . . . . . . last time I eat in this restaurant.

  • (A) no article, no article
  • (B) no article, the
  • (C) the, no article
  • (D) the, the
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

We use the article 'the' when the adjectives (that modify the same nouns) are in the superlative degree. (The superlative degree denotes the highest quality or degree.) The words 'toughest' and 'last' are both in the superlative degree. Hence we use 'the' in both cases.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

110) Delhi is . . . . . . . . large city.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

'Large' is a common word not beginning with a vowel sound. Hence, article 'a' will be used here.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 244 | Page : 11

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC