48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 16 of Department 244]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

151) . . . . . . . . Patriot in him forced him to join . . . . . . . . Army.

  • (A) the, the
  • (B) an, the
  • (C) a, the
  • (D) the, an
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Both 'patriot' and 'army' are specific in the sentence. Hence, 'the' article will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

152) We saw . . . . . . . . elephant this evening.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

'Elephant' is a word with vowel sound and also a general word indicating all elephants. Hence, 'an' article is used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

153) . . . . . . . . Water is necessary for life.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Use of article is omitted before names of substances and uncountable noun. 'Water' is an uncountable noun. Hence, no article is used before this word.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

154) Is he going to the UK by . . . . . . . . air?

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

No article is required.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

155) Life is a tale told by . . . . . . . . idiot.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'idiot' as general class of things. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a/an'. The word 'idiot' starts with a vowel and therefore 'an' will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

156) Mr. Jay is . . . . . . . . union leader.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

'The' is a definite article that goes before a fixed, special, or previously described noun.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

157) . . . . . . . . fog was so thick that we couldn't see . . . . . . . . side of . . . . . . . . road.

  • (A) a, the, a
  • (B) the, no article, no article
  • (C) the, the, the
  • (D) no article, the, a
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

In the first blank, the speaker is mentioning "fog" of a 'specific day', hence article "the" will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

158) I'd like . . . . . . . . bowl of soup, please.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Option A is correct because 'a' article is used with singular countable noun that are random in nature and have a consonant sound.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

159) He is on . . . . . . . . television.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

No article is required.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

160) A person should not use . . . . . . . . phone while he or she is driving.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'phone' as general class of things. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a'.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 244 | Page : 16

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC