48000+ Important MCQs for SSC

48000+ MCQs for SSC are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning SSC MCQ Questions.


Learn SSC MCQs with answers [Page 14 of Department 244]

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

131) Can you describe . . . . . . . . unicorn?

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) none of these
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'unicorn' as general class of things. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a/an'. The word 'unicorn' starts with a vowel but does not sound like a vowel and therefore 'a' will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

132) Ron and Brenda got married but . . . . . . . . marriage didn't last very long.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

Definite article 'the' is used before particular/specific things. Here, we are referring to the marriage of 'Ron & Brenda' specifically.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

133) I don't like . . . . . . . . cats, but I like my sister's dog.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

No article is required.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

134) Do you collect . . . . . . . . stamps?

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

No article is required.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

135) Ryan is . . . . . . . . excellent boy.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) none of the above
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'boy' as general class of things. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a/an'. The word 'excellent' starts with a vowel and therefore 'an' will be used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

136) We must help . . . . . . . . poor.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) none of the above
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

'The' is used before adjectives when they represent a particular class or group rather than a single noun. Here, the adjective 'poor' is used to indicate the entire class of poor people.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

137) David is going to . . . . . . . . cinema but his father is going to . . . . . . . . church.

  • (A) the, no article
  • (B) the, the
  • (C) no article, the
  • (D) no article, no article
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

The first blank shall take 'the' as David is going to a particular cinema and the second blank shall not take any article as church is visited for its primary purpose i.e. worshiping.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

138) When we got to the city center, . . . . . . . . shops were still open but most of them were closed.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) no article
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

In the given sentence, we are referring to the shops located in a specific place, the city center. Hence the noun 'shops' is specific for which we use the definite article 'the', option C is the correct option.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

139) My brother studies in . . . . . . . . university.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) none of the above
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

'a' should be used before words with consonant sounds at the beginning and 'an' before words with vowel sounds at the beginning. The word 'University' has consonant sound 'yoo'. Hence, 'a' is used.

M

Mr. Dubey • 100.69K Points
Coach English

140) I think I will buy . . . . . . . . new shirt for my father.

  • (A) a
  • (B) an
  • (C) the
  • (D) none of the above
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Here, the sentence talks about the 'shirt' as general class of things. Since we are referring to general things, we need to use the definite article 'a'.

You are learning MCQ Questions of SSC Department : 244 | Page : 14

Jump to

TAGs: SSC mcqs, important SSC mcqs, important SSC questions, SSC questions, mcq for SSC, important mcq for SSC, mcqs for SSC, mcq questions for SSC, mcq question for SSC, prepare online for SSC