31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 14 of Department 157]

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

131) Former Prime Minister Atal Bihari Vajpayee of India started a program related to upgradation of highways, called …………….

  • (A) nhcp
  • (B) nhdp
  • (C) nhsp
  • (D) nhjp
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Geography

132) The war between Nepal and Britain is also known as ………………. War.

  • (A) nepal underdogs war
  • (B) nb war
  • (C) east -west war
  • (D) anglo-gorkha
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

134) The preventive Detention Act curtailed the

  • (A) right to freedom.
  • (B) right to equality.
  • (C) right to constitutional remedies.
  • (D) right to freedom of religion.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

135) Which one of the following Fundamentals Rights has been the subject of maximum litigation and controversy?

  • (A) right to property.
  • (B) right to equality.
  • (C) right to freedom of religion.
  • (D) right to freedom.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

136) Which one of the following features has been wrongly listed as a feature of Right to Equality?

  • (A) it ensures equality in the matter of appointment to offices under the state .
  • (B) it abolishes all titles, other than academic and military.
  • (C) it abolishes untouchability.
  • (D) it prohibits special treatment of any section of society including the women and
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

137) The Six Freedoms of the Indian Citizens have been enshrined in :

  • (A) article 14 to 18.
  • (B) article 14to 35.
  • (C) article 19.
  • (D) articles 21 to 26.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

138) Which one of the following has been omitted from the list of freedom by the FortyFourth Amendment?

  • (A) freedom of association .
  • (B) freedom of residence and settlement.
  • (C) freedom of movement throughout the territory of india.
  • (D) freedom of acquiring, holding and disposing of property.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

139) The Right to freedom of religion granted by the Indian Constitution implies that the Indian citizens

  • (A) are free to have faith in a religion other than the state religion.
  • (B) have to follow the religion of the state.
  • (C) have the freedom to profess, practise or propagate a religion of their choice.
  • (D) not having faith in some religion shall not be appointed to government offices.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

140) The Constitution grants Cultural and Educational Rights with a view to

  • (A) evolve a common national culture.
  • (B) eradicate illiteracy from the country.
  • (C) to help the minorities conserve their culture.
  • (D) none of the above .
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 157 | Page : 14

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS