Home
Exams
CDS MCQs
Page 16
31000+ Important MCQs for CDS
31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.
Learn CDS MCQs with answers [Page 16 of Department 157]
151) The orders for the suspension of Fundamental Rights are issued
(A) by the parliament .
(B) by the president on the recommendation of the supreme court.
(C) by the president with the approval of the parliament.
(D) by the president with the approval of the council of ministers.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
152) Which one of the following authorities is authorised by the Constitution to impose reasonable restrictions on Fundamental Rights?
(A) the parliament.
(B) the supreme court.
(C) the president.
(D) none of the above .
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
153) The Fundamental Duties of Indian citizens are contained in
(A) part i of the constitution.
(B) part iii of the constitution.
(C) part iv-a of the constitution.
(D) none of the above part of the constitution.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
154) Which one of the followings is not a Fundamental duty as outlined in Article 51A of the Constitution?
(A) to abide by the constitution and respect its ideals.
(B) to defend the country and render national service when called upon to do so.
(C) to work for the moral upliftment of the weaker sections of society.
(D) to preserve the rich heritage of our composite culture.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
155) Which one of the followings has been wrongly listed as a Fundamental duty of the Indian citizens?
(A) to develop scientific temper, humanism and spirit of inquiry and reform.
(B) to work for raising the prestige of the country in the international sphere.
(C) to protect and improve the natural environment.
(D) to strive towards excellence in all spheres of individual and collective activity.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
156) The Constitution vests the responsibility for the enforcement of Fundamental Rights
(A) exclusively with the supreme court .
(B) both with the high courts and the supreme court.
(C) with all the courts in the country.
(D) none of the above.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
157) The Fundamental duties were added to the Constitution
(A) to make the fundamental rights more effective.
(B) to check anti- national, subversive and unconstitutional agitations.
(C) to accord priority to the directive principles over fundamental rights .
(D) to achieve all the above objectives.
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
158) The inclusion of Fundamental Duties in the Constitution was
(A) unanimously welcomed.
(B) welcomed by the opposition parties only.
(C) welcomed by the ruling only.
(D) none of the above.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
159) The Constitution of which one of the following countries specifically recognises that the State has a moral responsibility to provide employment to its citizens?
(A) great britain.
(B) india.
(C) u.s.s.r.
(D) u.s.a.
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
160) Which one of the following rights is vital for the successful working of democracy?
(A) right to property.
(B) right to association.
(C) right to assemble.
(D) right to criticise .
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CDS Department : 157 | Page : 16
Jump to Go
TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions,
CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS