31000+ Important MCQs for CDS

31000+ MCQs for CDS are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CDS MCQ Questions.


Learn CDS MCQs with answers [Page 18 of Department 157]

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

172) Which one of the following determines that Indian Constitution is Federal?

  • (A) a written and rigid constitution.
  • (B) an independent judiciary.
  • (C) vesting of residuary powers with the country .
  • (D) distribution of powers between centre and the states.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

173) Which of the following are the States in which the LokAyukta Act includes the chief Minister in its ambit?

  • (A) west bengal and kerala.
  • (B) gujarat and maharashtra.
  • (C) madhya pradesh and orissa.
  • (D) rajasthan and karnadaka.
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

174) Prohibition of discrimination on grounds of religion is a Fundamental Rights classified under

  • (A) the right to freedom of religion.
  • (B) the right against exploitation .
  • (C) the cultural and educational rights .
  • (D) the rights to equality.
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

175) According to the Constitution of India, the term ‘District Judge’ shall not include

  • (A) chief presidency magistrate .
  • (B) sessions judge .
  • (C) tribunal judge .
  • (D) chief judge of a small cause court.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

176) Which one of the following is not a Principle of ‘Panchsheel’

  • (A) non-alignment .
  • (B) peaceful co-existence.
  • (C) mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty,
  • (D) mutual non- interference in each othersinternal affairs.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

178) Economic Survey in India is Published officially every year by the

  • (A) reserve bank of india.
  • (B) planning commission, government of india.
  • (C) ministry of finance, government of india.
  • (D) ministry of industries, government of india.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

179) A British Citizen Staying in Indian cannot claim Right to

  • (A) freedom of trade and profession.
  • (B) equality before law.
  • (C) protection of life and personal liberty.
  • (D) freedom of religion.
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

M

Mr. Dubey • 100.64K Points
Coach Politics

180) The State which has the largest number of seats reserved for the Scheduled Tribes in the LokSabha is

  • (A) bihar.
  • (B) gujarat.
  • (C) uttar pradesh.
  • (D) madhya pradesh .
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CDS Department : 157 | Page : 18

Jump to

TAGs: CDS mcqs, important CDS mcqs, important CDS questions, CDS questions, mcq for CDS, important mcq for CDS, mcqs for CDS, mcq questions for CDS, mcq question for CDS, prepare online for CDS