Home
Exams
CIVIL SERVICES MCQs
Page 12
11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES
11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.
Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 12 of Department 31]
111) The Sarkaria Commission has been appointed by the Government of India to report on:
(A) Child Development
(B) Centre-state relations
(C) Stabilize agricultural prices
(D) Study and report the representation of Backward Classes in the State public services
Correct Answer - Option
(B)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
112) The top of the cone of a volcanic mountain has a depression known as the
(A) Sill
(B) Water
(C) Lopolith
(D) Crater
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
113) The Earth turns through 360 degree in 24 hrs. Each 15 degree longitude represents
(A) 15 minutes
(B) Half an hour
(C) One hour
(D) 1 hour 15 minutes
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
114) Which instrument is used to keep the correct Greenwich Mean Time ?
(A) Clinometer
(B) Barometer
(C) Chronometer
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
115) Lapies are formed by
(A) Erosion by wind
(B) Erosion by glacier
(C) Erosion by river
(D) Erosion in limestone areas
Correct Answer - Option
(D)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
116) The chief weathering processes are
(A) Hydration
(B) Hydrolysis and solution
(C) Hydrolysis and oxidation
(D) All of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
117) Orogenic movements are responsible for
(A) The formation of great continents
(B) The formation of fault mountains
(C) The formation of great fold mountain ranges of the world
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
118) Plutonic rocks are
(A) Changed rocks under great heat and pressure
(B) Non-crystalline and often contain fossils of animals and plants
(C) The igneous rocks formed at some depth in the earth’s crust
(D) Precipitated chemically from solutions of one kind or another
Correct Answer - Option
(C)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
119) Which out of the following is regarded as the chief rock types of the Pre-Cambrian Era ?
(A) Shale
(B) Light limestone
(C) Granite and Gneiss
(D) Both (A) and (B)
Correct Answer - Option
(C)
Explanation :
The Pre-Cambrian Era is known for very old and hard rocks.
The chief rock types from this era are igneous and metamorphic rocks , mainly granite and gneiss . Shale and limestone are sedimentary rocks and are not characteristic of the Pre-Cambrian.Hence, option (C) Granite and Gneiss is correct.
120) The characteristics of the Hawaiian type volcano is
(A) Periodic eruption with a little explosive activity.
(B) Silent effusion of lava without any explosive activity.
(C) Silent effusion of lava with some explosive.
(D) None of the above
Correct Answer - Option
(A)
No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.
You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 31 | Page : 12
Jump to Go
TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions,
CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES