11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 19 of Department 31]

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Geography

181) Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists:

List I List II
(World Islands) (Owner Country)
A. Aleutian Islands 1. Russia
B. Bear Islands 2. Denmark
C. Greenland 3. Norway
D. Franz Josef Island 4. U.S.A.
Codes: A B C D

  • (A) 2 4 1 3
  • (B) 3 1 4 2
  • (C) 4 3 2 1
  • (D) 1 2 3 4
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Geography

182) Which one of the following characteristics of the earth is not explained by the tetrahedral hypothesis?

  • (A) Triangular shape of the continents and the oceans.
  • (B) Antipodal arrangement of the continents and oceans.
  • (C) Drifting of the continents.
  • (D) Location of chain of Fold Mountains around the Pacific Ocean.
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Geography

183) Match List-I with List-II and select the correct answer using the code given below the lists.

List I List II
(Country) (Capital)
A. Bulgaria 1. Oslo
B. Georgia 2. Reykjavik
C. Iceland 3. Sofia
D. Norway 4. Tbilisi
Codes: A B C D

  • (A) 4 2 1 3
  • (B) 3 4 1 2
  • (C) 3 4 2 1
  • (D) 4 2 3 1
Correct Answer - Option (C)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III Science

184) Rayon is chemically a

  • (A) Cellulose
  • (B) Pectin
  • (C) Glucose
  • (D) Amylase
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Rayon is chemically labelled cellulose acetate, which is a polymer of a semi-synthetic type. It is called semi-synthetic because it has a natural cellulose portion that in combination with acetate gives cellulose acetate (rayon).

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

185) Varahamihira is

  • (A) An astronaut
  • (B) A space shuttle
  • (C) A power station
  • (D) An ancient astronomer
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

Varahamihira was one of the only renowned Indian Astronomer, Mathematician and Astrologer whose name became a household word throughout India and it is said his near contemporaries Aryabhata and Brahmagupta even did not match with the popularity of Varahamihira. Varahamihira was born in 499 A.D. into a family of Brahmins settled at Kapittha, a village near Ujjain. His father, Adityadasa was a worshipper of the Sun god and it was he who taught Varahamihira astrology.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

186) The correct descending order of the Mauryan officers, at the district level, was

  • (A) Rajuka, pradeshika, yukta
  • (B) Yukta, rajuka, pradeshika
  • (C) Pradeshika, yukta, rajuka
  • (D) Pradeshika, rajuka, yukta
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

187) The ruler of Kharavela was the greatest ruler of which Chedi Dynasty?

  • (A) Cholamandalam
  • (B) Kalinga
  • (C) Kannoj
  • (D) Purushpura
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

188) The Mauryan administration was highly

  • (A) Decentralized
  • (B) Bureaucratic
  • (C) Centralized
  • (D) Despotic
Correct Answer - Option (C)

Explanation :

It can be appropriately claimed that the Mauryan administration system, though monarchical, was sufficient because it had the privilege of possessing successful administrators such as Chandragupta Maurya, Bindusara Maurya and Ashoka.

H

Harikesh • 8.04K Points
Tutor III History

190) The author of 'Arthashastra' was a contemporary of

  • (A) Ashoka
  • (B) Chandragupta Maurya
  • (C) Samudragupta
  • (D) Chandragupta Vikramaditya
Correct Answer - Option (B)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 31 | Page : 19

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES