11000+ Important MCQs for CIVIL SERVICES

11000+ MCQs for CIVIL SERVICES are available here. You can learn these questions for your better preparation. Questions are available with its correct answer. You can check the correct answer of any questions by clicking the option or show answer button.
Have a nice day and enjoy learning CIVIL SERVICES MCQ Questions.


Learn CIVIL SERVICES MCQs with answers [Page 8 of Department 31]

P

Praveen Singh • 36.81K Points
Coach Economic

71) Which one of the following is not included while estimating national income through income method?

  • (A) Rent
  • (B) Pension
  • (C) Mixed Income
  • (D) Undistributed profits
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

73) Part XX of the constitution of India covered by article 368 mentions:

  • (A) Temporary, Transitional and Special provisions
  • (B) Amendments of the constitution
  • (C) Elections
  • (D) Official Language
Correct Answer - Option (B)

Explanation :

Part XX of the constitution of India covered by article 368 mentions Amendments of the constitution.

Temporary, Transitional and Special provisions has been covered in articles 369-392, mentioned in Part XXI.

Elections is mentioned in Part XV and covered in Articles 324-329A.

Part XVII covered by articles 343-351 mentions Official Language.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

74) Concurrent list freedom of trade commerce and joint sitting of the two houses of parliament are the provisions mentioned in Indian constitution. They have been borrowed from:

  • (A) Australian constitution
  • (B) American constitution
  • (C) Irish constitution
  • (D) Japanese constitution
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

75) “The state does not owe loyalty to any particular religion as such; it is not irreligious or anti-religious; it gives equal freedom to all religious.” The definition as given by P. B. Gajendra-Gadkara - former Chief Justice of India is of :

  • (A) Sovereignty
  • (B) Socialism
  • (C) Democracy
  • (D) Secularism
Correct Answer - Option (D)

Explanation :

“The state does not owe loyalty to any particular religion as such; it is not irreligious or anti-religious; it gives equal freedom to all religious.” The definition as given by P. B. Gajendra-Gadkara - former Chief Justice of India is of Secularism.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

76) The provision of suspension of Fundamental Rights is borrowed from :

  • (A) Weimer Constitution of Germany.
  • (B) Australian constitution
  • (C) American constitution
  • (D) Canadian constitution
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

77) As per the Preamble of the Constitution of India, the nature of Indian State is of :

  • (A) Sovereign
  • (B) Socialist
  • (C) Republic
  • (D) A sovereign, socialist, secular, democratic and republican polity
Correct Answer - Option (D)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

78) The Indian National Congress adopted a resolution to establish a socialistic pattern of society in :

  • (A) Avadi session in 1955.
  • (B) Bombay Session of 1953
  • (C) Calcutta session of 1957
  • (D) Nagpur session of 1959
Correct Answer - Option (A)

Explanation :

Through the 1955 Avadi Resolution of the Indian National Congress, a socialistic pattern of development was presented as the goal of the party. The word socialist was added to the Preamble of the Indian Constitution by the 42nd amendment act of 1976.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

79) Article 1 describes India that is Bharat as :

  • (A) union of states
  • (B) federal state with unitary features
  • (C) unitary state with federal features
  • (D) federal state
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

I

Indresh Gehalot • 10.11K Points
Tutor II Politics

80) In order to put a check on terrorist activities in India, Terrorist and Disruptive Activities (Prevention) Act (TADA) was passed in :

  • (A) 1985
  • (B) 1989
  • (C) 1995
  • (D) 1998
Correct Answer - Option (A)

No Explanation found. Add Explanation and get +2 points.

You are learning MCQ Questions of CIVIL SERVICES Department : 31 | Page : 8

Jump to

TAGs: CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES mcqs, important CIVIL SERVICES questions, CIVIL SERVICES questions, mcq for CIVIL SERVICES, important mcq for CIVIL SERVICES, mcqs for CIVIL SERVICES, mcq questions for CIVIL SERVICES, mcq question for CIVIL SERVICES, prepare online for CIVIL SERVICES